maandag, juni 15, 2009

Heftiger geweld tegen gezagsdragers

UTRECHT - Het geweld tegen gezagsdragers in Utrecht wordt ernstiger. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht maandag in het rapport 'Geweld tegen gezagsdragers'. Gezagsdragers zijn politiemensen en politieke bestuurders.
Uit cijfers van de politie blijkt dat er in 2008 118 keer melding werd gemaakt van een incident met letsel. In 2007 waren er 72 meldingen.
Volgens de onderzoekers wordt het geweld steeds heftiger. Politieagenten liepen bijvoorbeeld een gebroken neus, gescheurde kniebanden en een gebroken kuitbeen op tijdens hun werk.
Onderzoeker Mirko Noordegraaf raadt bestuurders aan selectiever om te gaan met geweldsincidenten. ''Onverwachte en excessieve incidenten moeten daarbij urgentie krijgen.''
Volgens Noordegraaf staan de media bol van berichten over geweld tegen politiemensen en ambulancepersoneel en leidt dit tot een roep om snellere en hardere straffen.
''Maar we moeten incidenten en staatsgezag ondermijnende acties wel onderscheiden'', zegt Noordegraaf.
Noordegraaf stelt dat geweld niet moet worden getolereerd, maar dat het geweld wel in de juiste proportie moet worden gezien.
''Iemand die te veel heeft gedronken en zich verzet bij zijn aanhouding is natuurlijk heel iets anders dan iemand die doelbewust een ambulancebroeder het werk onmogelijk maakt.''
Volgens Noordegraaf moeten overheidsinstanties beter bijhouden hoelang ambtenaren thuiszitten na een incident. ''Hierdoor krijgen we nog beter zicht op de incidenten.''
Noordegraaf pleit er ook voor de schade van het incident en het daaropvolgende verzuim te verhalen op de dader.
(Bron)

Geen opmerkingen: