zondag, juni 14, 2009

Noord-Korea waarschuwt voor kernoorlog

AMSTERDAM - De Noord-Koreaanse regering heeft zondag gewaarschuwd voor een kernoorlog en gezworen zijn programma voor de ontwikkeling van kernwapens op te voeren.
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak, die maandag naar Washington vertrekt, droeg zijn veiligheidsministers zondag op 'resoluut en direct' te reageren op de jongste dreigementen van Noord-Korea.
De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun zei zondag in een redactioneel commentaar dat de Verenigde Staten duizend kernwapens in Zuid-Korea hebben gestationeerd. Zaterdag zei het weekblad Tongil Sinbo al dat de VS een groot aantal kernwapens heeft liggen in Zuid-Korea en Japan.
"Noord-Korea ligt geheel binnen bereik van een Amerikaanse nucleaire aanval en het Koreaanse schiereiland wordt een gebied waar de kans op een kernoorlog het grootst is van de wereld", aldus het artikel.
Een woordvoerder van het Amerikaanse opperbevel in Seoul wees de beschuldigingen als ongegrond van de hand. Er zijn geen kernwapens in Zuid-Korea, zei hij. Amerikaanse tactische wapens werden in 1991 weggehaald in het kader van een wapenreductie die na het einde van de Koude Oorlog werd doorgevoerd.
Zaterdag reageerde Noord-Korea met dreigende taal op nieuwe sancties die de VN-Veiligheidsraad uitvaardigde na een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef. Het kondigde aan te beginnen met het verrijken van uranium en wapens te maken van al het plutonium in het land. Ook dreigde het met 'resolute militaire actie' tegen elk land dat het waagt zijn schepen aan te houden op grond van de nieuwe sancties.
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden noemde het zondag belangrijk dat de sancties worden uitgevoerd. "God mag wetenwat de Noord-Koreaanse leider Ki Jong Il beoogt met zijn halsstarrige houding", verzuchtte Biden.
"Of het al dan niet te maken heeft met zijn opvolging, zijn behoefte aan respect of een werkelijke wil met kernwapens te dreigen valt niet te zeggen. Een Noord-Korea dat kernwapens de wereld instuurt of zelf gebruikt is hoe dan ook 'een ernstig gevaar voor de wereld", zo zei hij.
(Bron)

Ik kijk altijd gefascineerd naar de stukjes journaal die soms hier uitgezonden worden. Dat gekrijs en gedreig doet me toch echt aan kleine kinderen denken, die op de top van hun stem gillen: 'En als jij mij doodmaakt, dan maak ik jou NOG DODER!'
Het enge is alleen dat die kindertjes inmiddels wel wapens in de pootjes hebben.

Geen opmerkingen: