Belangrijke stap in onderzoek Q-koorts
LELYSTAD - Onderzoekers van het Central Veterinary Institute (CVI), onderdeel van de Wageningen Universiteit, hebben de Q-koortsbacterie geïsoleerd uit weefsel en slijm van Nederlandse Q-koortspatiënten.
De bacterie kan nu in een laboratorium worden gekweekt en dat kan het onderzoek naar de ziekte een belangrijke impuls geven.
Dat maakte het onderzoeksinstituut woensdag bekend. Het is voor het eerst in Nederland dat wetenschappers erin zijn geslaagd de Q-koortsbacterie bij mensen te isoleren.
Bij geiten en schapen was dat al wel gelukt. De bacterie werd gewonnen uit de hartklep van een chronische Q-koorts-patiënt en uit slijm van een patiënt met acute klachten.
Met de gekweekte bacteriën kan beter worden onderzocht voor welke antibiotica de Q-koortsbacterie wel en niet gevoelig is.
Ook hopen de onderzoekers meer te weten te komen over genetische factoren die mogelijk een rol spelen bij de overdracht van dieren op mensen en over eventuele verschillen tussen chronische en acute Q-koorts.
Het CVI werkt samen met onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Gezondheidsdienst voor Dieren (RD) en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.
Het onderzoek wordt gefinancierd door de ministeries van Landbouw (LNV) en Volksgezondheid (VWS).
Bij de verspreiding van Q-koorts naar mensen lijken in ieder geval de hoeveelheid begroeiïng en de vochtigheid van de bodem rondom besmette boerderijen een beschermende rol te spelen.
Dat blijkt uit een andere studie van onderzoeksbureau FutureWater in samenwerking met het RIVM.
Rondom boerderijen in een droge omgeving met weinig vegetatie raakten de afgelopen jaren naar verhouding meer mensen besmet.
Dat ondersteunt volgens de onderzoekers de theorie dat Q-koorts door de lucht wordt verspreid.
Op plaatsen met meer begroeiïng en vocht in de grond, zitten minder stofdeeltjes in de lucht waaraan ziektekiemen zich kunnen hechten.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten