dinsdag, maart 02, 2010

JSF vermoedelijk vertraagd en duurder

WASHINGTON - Het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter JSF/F-35 wordt zeer waarschijnlijk duurder en zal vermoedelijk pas in 2015 door de Amerikaanse luchtmacht in gebruik worden genomen.
Dat zei de Amerikaanse onderminister van Defensie belast met de luchtmacht, Michael Donley, dinsdag.
Vorige maand zei minister van Defensie Robert Gates nog ervan uit te gaan dat de JSF in 2013 operationeel zou worden.
Hij maakte toen ook bekend 614 miljoen dollar (441 miljoen euro) op zijn bijdrage aan het bedrijf Lockheed Martin te korten wegens problemen met de bouw van het nieuwe gevechtsvliegtuig.
Ook verving hij binnen het Pentagon het team dat toezicht houdt op de ontwikkeling van de JSF dat het duurste wapenprogramma op de begroting van het ministerie van Defensie is.
Volgens Donley houdt de Amerikaanse regering vast aan de JSF ondanks alle tegenslagen. ''Op dit moment is er geen goed alternatief voor de F-35'', zei hij volgens Amerikaanse media. ''Dit is een programma waar we volledig aan zijn toegewijd'', voegde hij eraan toe.
Nederland wil de JSF als opvolger van de F-16. Vorig jaar is een eerste testtoestel besteld, maar besloot het kabinet ook een besluit over de aanschaf van 85 vliegtuigen uit te stellen tot 2012. Voor de aanschaf is 6,1 miljard euro gereserveerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: