dinsdag, mei 25, 2010

'Grondbacterie kan hersenen stimuleren'

AMSTERDAM –Een specifieke bacterie die in aarde en stof voorkomt, kan mogelijk de leerprestaties van mensen verbeteren. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers na een experiment met muizen.
De bacterie met de naam Mycobacterium vaccae stimuleert de groei van bepaalde zenuwcellen in het brein van muizen. Ook worden de dieren minder snel zenuwachtig.
Muizen die worden gevoed met de bacterie vinden daardoor sneller de weg in een doolhof, zo melden wetenschappers van The Sage Colleges in New York.
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen toen ze twee groepen muizen lieten navigeren door een doolhof. De ene groep kreeg voedsel met Mycobacterium vaccae voorgezet. De andere muizen kregen voer zonder de bacterie te eten.
De eerste groep vond veel sneller de weg door het gangenstelsel. En de invloed van de bacterie op hun leerprestaties was blijvend. Zelfs toen het speciale dieet met de bacterie al een tijdje was beëindigd, bleven de muizen beter presteren dan hun soortgenoten die de bacterie niet hadden binnengekregen.
De resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt op een bijeenkomst van de American Society for Micobiology in San Diego.
Volgens de wetenschappers zijn hun bevindingen erg overtuigend. “We hebben vastgesteld dat de muizen die Mycobacterium vaccae te eten krijgen, gemiddeld twee keer zo snel de weg in het doolhof vinden dan de andere muizen”, verklaart hoofdonderzoekster Dorothy Matthews op nieuwssite Physorg.com. “Ook vertonen ze minder stressgedrag dan hun soortgenoten.”
De onderzoekers vermoeden dat ook het leergedrag van mensen kan worden gestimuleerd met de bacterie. “Het is interessant om te speculeren dat scholen leerprestaties zouden kunnen verbeteren en stressgedrag zouden kunnen verminderen door een speelkwartier te houden in een gebied waar Mycobacterium vaccae aanwezig is.”, aldus Matthews.
(Bron)

Geen opmerkingen: