maandag, mei 24, 2010

Noodtoestand voor arrestatie in Jamaica

KINGSTON - De Jamaicaanse regering heeft zondag in delen van de hoofdstad Kingston en van de voorstad Saint Andrews de noodtoestand afgekondigd.
De maatregel volgt op gewapend verzet van bendeleden die willen voorkomen dat drugscrimineel Christopher 'Dudus' Coke wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
Premier Bruce Golding zei in een televisierede dat de misdadigers niet zullen zegevieren. De noodtoestand noemde hij ''een keerpunt voor de natie om de machten van het kwaad te kunnen confronteren''.
Afgelopen week kondigde Golding aan dat de procedure om Coke uit te leveren in gang was gezet. Daarvoor moet een aanhoudingsbevel aan de verdachte worden overhandigd.
Hij vertoeft waarschijnlijk in een arme wijk in het westelijk deel van het centrum van Kingston, Tivoli Gardens.
Daar zijn sinds de aankondiging van Golding verscheidene wegversperringen verrezen, net als in onder meer de aangrenzende wijk Hannah Town. Zondag escaleerde de situatie toen de politie barricades wilde verwijderen.
Bij straatgevechten tussen de politie en bendeleden raakten zeker een agent en een burger gewond.
Drie politiebureaus in Kingston werden aangevallen. Een van de bureaus is in brand gestoken nadat de politie het gebouw had verlaten omdat de agenten door hun munitie heen waren.
Golding heeft zijn kabinet voor spoedberaad bijeengeroepen. De premier was eerder geen voorstander van de uitlevering van Coke. Coke komt uit het kiesdistrict waar Labourpremier Golding zijn politieke thuisbasis heeft. Coke steunt Goldings Jamaica Labour Party.
De Amerikaanse justitie beschuldigt Coke ervan een drugsbaron te zijn en meent dat hij de leider is geweest van een bende die in de jaren tachtig honderden moorden pleegde. De weigering Coke uit te leveren, verslechterde de relaties tussen Kingston en Washington.
Bij een krachtmeting tussen de politie en bendes vielen in het westen van Kingston in 2001 25 doden.
De autoriteiten in Kingston pogen nu vrouwen en kinderen uit de wijken te krijgen waar de noodtoestand is uitgeroepen. Bendes zouden ze anders als 'menselijk schild' misbruiken, berichtte maandag The Jamaica Observer.
(Bron)

Geen opmerkingen: