dinsdag, mei 25, 2010

KRO wekt wrevel bij PVV en GroenLinks

DEN HAAG - De KRO heeft dinsdag opzien gebaard door zijn 460.000 leden te waarschuwen voor een stem op de PVV of GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Deze partijen willen volgens de omroep zo drastisch bezuinigen op de publieke omroep dat het einde van de KRO dreigt.
De brief aan de leden is deze week opgenomen in KRO Magazine en Mikrogids. De leden worden opgeroepen om hun stem te laten horen en met het zetten van een handtekening op de website ''een krachtig tegengeluid'' af te geven.
De omroep hoopt zo de politiek onder druk te kunnen zetten.
De PVV is onthutst over het stemadvies. De partij wil dat het kabinet onmiddellijk de subsidie aan de KRO stopzet. Volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma is het stemadvies in strijd met de Mediawet.
''Dit is opnieuw een voorbeeld dat de staatsomroep de weg kwijt is. Nu gebruikt men ons belastinggeld om mensen politiek te beïnvloeden.''
De PVV wil nu dat demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs de subsidie aan de KRO per direct staakt.
PVV-leider Geert Wilders vindt het stemadvies van de publieke omroep ''schandalig''. Omdat de KRO wordt betaald door de belastingbetaler, vindt hij dat de minister hiertegen in actie moet komen en de KRO moet corrigeren.
GroenLinks-leider Femke Halsema noemt de actie van de KRO ''ongepast''. Ze wijst erop dat haar partij niet bezuinigt op de publieke omroep en al jaren kiest voor twee reclamevrije tv-netten.
Halsema wil dat publiek geld vooral naar televisieprogramma's gaat en niet naar gebouwen of naar het hoge salaris van managers en bestuurders.
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Media) wil geen oordeel geven. ''Het is de verantwoordelijkheid van de KRO om als vereniging met haar leden te communiceren. Het is niet aan mij om daar een oordeel over te hebben, maar aan de leden.''
Directievoorzitter Koen Becking van de KRO benadrukt dat zijn omroep beseft dat in economisch moeilijke tijden ook de publieke omroep zijn steentje moet bijdragen.
''Wij zijn tegen het schrappen van omroepverenigingen en programma's, maar zijn wel voor gericht bezuinigen. Ik vind dat het huidige omroepbestel kan worden vereenvoudigd en goedkoper kan worden georganiseerd.''
Zo kan er in zijn ogen gesneden worden in bureaucratie en regelgeving en kunnen omroepen beter samenwerken.
De omroep vindt het negatieve stemadvies niet raar. ''We vinden het geen stemadvies, maar we attenderen onze leden op de standpunten van de politieke partijen en de gevolgen die deze kunnen hebben'', aldus een woordvoerster.
(Bron)

Het verschil in toon van de reacties ij beide politieke partijen zegt weer veel.

Geen opmerkingen: