donderdag, mei 27, 2010

Post, van het 'CAK een duidelijke bijdrage'. Het Centraal Administratiekantoor stuurt mij een beschikking eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf.
"In deze beschikking leest u welke eigen bijdrage u in 2010 moet betalen voor Zorg zonder Verblijf.
Voor Zorg zonder Verblijf betaalt u elke 4 weken een eigen bijdrage. Dit is uw zogenaamde maximale periodebijdrage. U betaalt per periode van 4 weken nooit méér dan deze periodebijdrage. Voor periode 1 tot en met 13 van het zorgjaar 2010 hebben wij de volgende bijdrage voor u vastgesteld:
Uw periodebijdrage is maximaal E17,60 per 4 weken.
[...]
Binnenkort ontvangt u van ons de eerste factuur. Op deze factuur staat het bedrag dat u moet betalen voor Zorg zonder Verblijf. In 2010 betaalt u voor deze zorg E13,- per uur. Het bedrag dat u per periode moet betalen, is afhankelijk van het aantal uur zorg dat u ontvangt.
Is de eigen bijdrage voor de zorg die u heeft gekregen lager dan uw periodebijdrage? Dan betaalt u alleen de uren zorg die u heeft ontvangen.
Is de eigen bijdrage voor de zorg die u heeft gekregen hoger dan uw periodebijdrage?
Dan betaalt u de maximale periodebijdrage."

Dan zit er nog een folder bij met uitleg die het wat mij betreft nog veel onduidelijker maakt.
Ik had vanaf begin januari tot ehm... eind maart? drie maal per week een kwartier een zwachtelzuster over de vloer om m'n been te zwachtelen.
Vanaf half februari komt F. een of twee keer per week, om me te helpen m'n huishouden weer op orde te krijgen (gespecialiseerde thuishulp).
De folder zegt: "Zorg zonder verblijf is zorg die u thuis ontvangt. Als u thuis verpleging of verzorging ontvangt, betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Het CAK berekent welke eigen bijdrage u moet betalen. Het CAK int deze bijdrage ook. [...] Met de eigen bijdrage betaalt u zelf een deel van de kosten voor de zorg, hulp bij het huishouden of het gebruik van een hulpmiddel, voorziening of pgb."

Het inkomen waar het CAK vanuit gaat, is dat wat de de Belasting heeft vastgesteld voor 2008 ( logisch, want dat over 2009 zal in veel gevallen nog niet vastgesteld zijn).

"Wat betaalt u per periode van 4 weken? Wat u uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van: 1 Uw maximale periodebijdrage 2 De kosten van de zorg, hulp, hulpmiddelen en voorzieningen die u ontvangt.
Om uw eigen bijdrage te berekenen, wordt het aantal uren zorg in een periode vermenigvuldigd met het uurtarief. Het uurtarief voor Zorg zonder Verblijf is in 2010 E 13,-. U betaalt echter nooit meer dan de maximale periodebijdrage."

"De regeling buitengewone uitgaven voor aftrek van de eigen bijdrage is vanaf 2008 vervallen. Vanaf periode 1 van 2010 ontvangt u daarom een korting van 33% op uw eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf."

Die periodes 1 tot en met 13 omvatten de periode van 4 januari 2010 tot en met 2 januari 2011.
Dan staat er nog in de folder dat ik een kennisgeving krijg (niet gehad). En een beschikking (die heb ik nu). En een factuur (moet nog komen).
Als het inkomen in 2010 minstens 1816 euro lager zal zijn dan in 2008 is een aanpassing in de eigen bijdrage mogelijk. Dat moet ik dus aanvragen, die aanpassing.

Vragen: wat moet ik nou straks betalen? Is die 33% al verrekend in die 17,60 of die 13 euro? Wat gebeurt er als je een half uur zorg hebt gehad? Wat is het verschil tussen deze eigen bijdrage voor de zorg en de rekening voor het eigen risico waar (een deel van) deze zorg ook op stond?
Als ik hier al weinig van snap, wat moeten mensen die niet zo taalgevoelig zijn of zenuwachtig worden van dit soort brieven dan met zulke post?

Geen opmerkingen: