Kraken definitief verboden
DEN HAAG - De antikraakwet is een feit. Kraken is daarmee 'crimineel'. De wet, die vorig jaar op het nippertje door de Tweede Kamer werd aangenomen, is nu ook door de Eerste Kamer geaccepteerd.
De PVV hielp het kraakverbod vorig jaar in de Tweede Kamer aan een meerderheid, nadat de indieners CDA, CU en VVD met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken waren gekomen, in plaats van de voorgenomen vier maanden.
Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. De straf voor kraken met intimidatie of geweld werd verdubbeld tot maximaal twee jaar.
Wanneer krakers als groep opereren en geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.
Krakers en symphatisanten hebben dinsdag na een korte demonstratie in Breda een woning aan de Willemstraat gekraakt. Ook in Tilburg en Den Haag zijn panden gekraakt. Volgens een woordvoerder van de krakers doen ze dat om te protesteren tegen het feit dat de Eerste Kamer dinsdag een antikraakwet heeft aangenomen.
''Verbod of geen verbod, kraken gaat gewoon door'', aldus kraakster Judith Malotaux die met een handjevol krakers op het Koekamp in Den Haag staat.
Haar groepje was dinsdag in de Eerste Kamer aanwezig toen de wet werd aangenomen. Volgens haar kunnen op verscheidene plekken in het land krakersacties verwacht worden in reactie op het krakersverbod.
Zo kondigden de krakers aan dat in de loop van de dag in Gelderland ook nog een pand zal worden gekraakt. De exacte locatie willen ze nog niet prijsgeven. De groep krakers in Breda is ongeveer zestig mensen groot.
Niet alleen de krakers zijn teleurgesteld. Amsterdam is, evenals de andere drie grote steden, kritisch over het kraakverbod. Volgens een woordvoerster van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher lost het de problemen niet op.
Kraken vormde namelijk ook een soort stok achter de deur om leegstand tegen te gaan, aangezien eigenaren van panden hierdoor gedwongen worden tot actie over te gaan. Nu komt de aanpak van leegstand bij de gemeente te liggen, wat volgens de zegsvrouw leidt tot bureaucratische rompslomp en hoge kosten.
De Amsterdamse driehoek van burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie overlegt binnenkort over hoe ze het kraakverbod in de stad gaat uitvoeren.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei eerder dat de wet op 1 oktober in werking zal kunnen treden en ''mogelijk eerder'', nadat het wetsvoorstel zou zijn aangenomen.
Als 'enig lichtpuntje' ziet de SP, een van de felste tegestanders van de antikraakwet, dat Hirsch Ballin liet weten dat er niet meteen een jacht zal ontstaan op de 1500 krakers die na ingang van de wet meteen strafbaar zijn, ook al willen de initiatiefnemers geen overgangsperiode.
(Bron)
Vroeger werd je dan gewoon gepakt op lokaal- of huisvredebreuk, en bij een ontruiming standaard ook openlijk geweld erbij. Dan kon je sowieso vier dagen worden vastgehouden en zagen ze later wel of ze er iets mee gingen doen (meestal niet omdat alle beschuldigingen vaak erg dubieus waren).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten