donderdag, juli 29, 2010

Delier vergroot kans op sterfte en dementie

AMSTERDAM - Ouderen die in het ziekenhuis een delier doormaken, een periode van acute verwardheid, lopen veel meer risico om binnen enkele jaren te overlijden of dement te worden.
Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam aan de hand van een literatuurstudie.
De wetenschappers maakten een analyse van alle relevante wetenschappelijke onderzoeken over delier die de afgelopen 25 jaar zijn verschenen.
De resultaten hebben zij dinsdag gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA).
Uit de studie blijkt dat bijna 40 procent van de 65-plussers die tijdens een ziekenhuisopname een delier doormaken, binnen twee jaar overlijdt.
In de controlegroep is dat 27,5 procent. Ruim een derde van de delierpatiënten kwam binnen veertien maanden terecht in een verpleeghuis, tegen ruim 10 procent van de controlegroep.
Een delier lijkt ook de kans op dementie zeer sterk te verhogen. Binnen drie tot vijf jaar werd 62,5 procent van de patiënten dement. Dat is bij mensen die geen delier hebben gehad slechts 8 procent.
De onderzoekers tekenen daarbij wel aan dat het aantal studies naar dementie na een delier beperkt is.
Ongeveer een op de drie ouderen die in een ziekenhuis worden opgenomen, krijgt te maken met een periode van acute verwardheid.
Dat kan bijzonder angstaanjagend zijn voor de patiënt, maakt een langer verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk en veroorzaakt extra complicaties.
Een delier komt vooral voor na een operatie, een infectie of bij gebruik van bepaalde medicijnen. Wat er precies in de hersenen gebeurt, is niet bekend.
Wetenschappers vermoeden dat de achterliggende oorzaken blijven doorwerken, ook nadat de patiënt genezen is en de verwardheid is verdwenen.
(Bron)

Geen opmerkingen: