woensdag, juli 28, 2010

Toch giftige stoffen in tuinen Valkenswaard

VALKENSWAARD - In tuinen in de omgeving van de kunststofafvalverwerker in Valkenswaard die vorige week door een zeer grote brand werd verwoest, zijn toch verhoogde concentraties giftige stoffen gevonden.
De gemeente heeft dat dinsdag bekendgemaakt, nadat tot dusver was verteld dat er geen gevaarlijke stoffen bij de brand waren vrijgekomen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vond in monsters dioxine en zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er een verschil tussen beide berichten bestaat.
Het verschil zit tussen de eerste metingen van de brandweer en resultaten van het onderzoek door het RIVM, die maandag aan de gemeente zijn gemeld. Maandagavond zijn direct de bewoners van negentig huizen in de omgeving van het bedrijf met een brief gewaarschuwd.
De gemeente adviseert mensen om geen zelfgeteelde gewassen uit de tuinen te eten. Als mensen dat al hebben gedaan, is de kans op schadelijke gevolgen voor de gezondheid nihil, aldus het bericht van de gemeente. Bovendien zijn de concentraties door de regen van de afgelopen dagen nog kleiner geworden, is het vermoeden.
Het college van Valkenswaard maakte dinsdag verder bekend dat er een onafhankelijk extern onderzoek komt naar de vergunningen die aan de getroffen bedrijven zijn verleend, en de brandweerzorg.
De gemeente gaat ervan uit dat alles in orde is, maar wil een helder beeld krijgen en eventueel leren van de brand, zei de woordvoerder.
(Bron)

Geen opmerkingen: