zaterdag, juli 31, 2010

Hooglanden en eilanden benoemd tot erfgoed

BRASILIA - De VN-commissie voor werelderfgoed heeft twee nieuwe locaties bestempeld als erfgoed. Het gaat om de hooglanden in Sri Lanka en de eilandengroep PapahDünaumokuDükea, ten noordwesten van Hawaï.
Dat hebben de Unesco en de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN zaterdag laten weten.
De IUCN noemt de centrale hooglanden van Sri Lanka van groot belang voor de biodiversiteit. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie zijn de grotendeels ongeschonden wouden van de hooglanden een belangrijk leefgebied voor het Srilankaanse luipaard en tal van bedreigde planten en dieren.
De eilandengroep PapahDünaumokuDükea is van grote archeologische betekenis, onder meer door de overblijfselen van pre-Europese nederzettingen op enkele eilanden.
Verder zijn in het gebied uitgebreide koraalriffen. In en rond de eilandengroep komen zes bedreigde plantensoorten voor zoals de Fan palm.
Door de nieuwe benoemingen staan nu in totaal 892 locaties op de werelderfgoedlijst. De commissie vergadert zaterdag verder over de dertig resterende voordrachten. Daaronder bevindt zich ook de 17e eeuwse grachtengordel van Amsterdam. Vermoedelijk valt het besluit daarover in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd).
(Bron)

Ook Everglades bedreigd werelderfgoed

BRASILIA - De VN-commissie voor werelderfgoed heeft vrijdag het Amerikaanse natuurgebied de Everglades op de lijst van bedreigd erfgoed gezet.
De conditie van de bekende moeraslanden in de staat Florida gaat hard achteruit, aldus Unesco.
De commissie vergadert deze week in Brazilië over de staat van het werelderfgoed. Volgens de experts is de watertoevoer naar de zogeheten wetlands in de afgelopen jaren teruggelopen met 60 procent.
Door vervuiling zijn planten excessief gaan groeien en is het aantal diersoorten afgenomen.
De belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van het gebied is de bouw van woningen en de toename van akkerbouw in de regio. Het is de tweede keer dat de Everglades zijn bestempeld als bedreigd erfgoed.
Eerder gebeurde dat in 1993 nadat de orkaan Andrew veel schade had toegebracht aan het gebied, dat bekend staat om de alligators.
De commissie besloot ook een belangrijk oerwoud op Madagaskar op de lijst met bedreigd erfgoed te zetten. Het Atsinanana-woud kampt sinds de politieke crisis van 2009 met illegale houtkap en illegale jacht op maki's.
Donderdag belandden de kathedraal van Bagrati en het klooster van Gelati in Georgië ook al op de lijst, evenals de Tombes van de Buganda Koningen in Uganda.
Plaatsing van erfgoed in de gevarenzone kan een gunstig effect hebben. Eerder deze week werden de Galapagoseilanden weer op de gewone werelderfgoedlijst gezet, omdat de situatie in het gebied verbeterd was.
Unesco hoopt met de plaatsing op de lijst van bedreigd erfgoed overheden te dwingen meer te doen aan het behoud en de bescherming van een gebied. In sommige gevallen helpt het niet.
Zo werd vorig jaar het Elbedal bij Dresden 'onterfd' door de aanleg van een brug. Eerder schrapte Unesco ook een natuurgebied in Oman toen de Arabische Oryx die men met de erfgoedstatus wilde beschermen, desondanks uitstierf.
(Bron)

Geen opmerkingen: