Actieve rivier ontdekt op zeebodem
AMSTERDAM – In de Zwarte Zee hebben Britse wetenschappers een actieve onderzeese rivier ontdekt. Wanneer op land gelegen zou het naar schatting de zesde grootste rivier ter wereld zijn.
De schatting van de onderzoekers is gebaseerd op de hoeveelheid water die er doorheen stroomt. Dit meldde de Britse Telegraph zondag.
De tot nu toe onbekende waterstroom is op sommige plaatsen tot zeker 35 meter diep en bijna een kilometer breed.
Net als rivieren op het land, hebben de onderzeese wateren rivierbeddingen gevormd. Ook heeft de rivier stroomversnellingen en zelfs watervallen.
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Leeds gebruikte een rotbot-onderzeeër om de zeebodem bij Turkije te bestuderen. Volgens het team is de rivier 350 keer groter dan de rivier de Theems.
Het is tot nu toe de enige actieve onderzeese rivier die is gevonden. De ontdekking geeft meer inzicht in hoe organismen in leven kunnen blijven op grote diepte, waar weinig voeding beschikbaar is. De rivier draagt namelijk sedimenten en voedingsstoffen met zich mee.
"Het water in de beddingen is van een hogere dichtheid dan het omringende zeewater, omdat het een hoger zoutgehalte heeft en zoveel sediment meedraagt", aldus doctor Dan Parsons van het onderzoeksteam. "Dit betekent dat de rivier zeer belangrijk is, omdat het voor leven zorgt in de diepte van de oceaan."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten