donderdag, augustus 05, 2010

TNO testte bodyscanners met opslag naaktbeelden

AMSTERDAM - Bij het testen van de bodyscanner blijkt TNO ook een variant met opslag te hebben onderzocht.
Dat erkent woordvoerster Mirjam Snoerwang van de luchthaven Schiphol tegenover BNR Nieuwsradio.
Eerder zei de woordvoerster nog dat de apparatuur niet geschikt is voor de opslag van afbeeldingen.
Dat houdt ze nog steeds vol, omdat de opslagapparatuur niet in het bezit van de luchthaven zou zijn. Ook benadrukt ze dat de bodyscanner niet op een netwerk is aangesloten.
"Alles kan in het leven, maar het gebeurt niet. Daarvoor is speciale randapparatuur nodig", stelt Snoerwang. "Het is wel in een laboratoriumopstelling getest door TNO. Er zit echt geen randapparatuur op de scanners."
Europarlementariƫr Sophie in 't Veld (D66) gelooft niets van de uitleg van Schiphol. "Ik heb geen bewijs, maar ben er zeker van dat dit wel gebeurt", stelt ze.
"Ik heb gewoon te veel voorbeelden van overheden die langs wettige en onwettige wegen informatie verkregen", zegt ze.
"Er is een salamitactiek gaande rond het afpakken van rechten, waarbij de burger in dit geval letterlijk in zijn blootje komt te staan."
In 't Veld zegt leveranciers te hebben gesproken, die door Europese overheden zijn gevraagd om hun machines voor demonstraties wel te leveren met opslag. "Die fabrikanten zien daar zelf de zin niet van in, omdat het alleen om een controle gaat."
Voor haar is een belangrijke indicatie dat de Tweede Kamer eerder dit jaar met een kluitje in het riet is gestuurd toen er opheldering werd gevraagd. "We hebben nog steeds de specificaties niet gezien", vertelt de europarlementariƫr. Ze vindt dat er veel en veel te schimmig op vragen wordt geantwoord. "Ik ben het kotsbeu dat het zo moet. Mensen moeten dit gewoon weten."
Eerder werd duidelijk dat de Amerikaanse overheid wel naaktbeelden van bodyscanners heeft bewaard. Dat zou alleen gebeurd zijn ten behoeve van tests en evaluaties en voor opleidingsdoeleinden.
(Bron)

Geen opmerkingen: