donderdag, augustus 05, 2010

Atheïsten willen af van klokgelui in Pisa

PISA - Inwoners van Pisa die een hekel hebben aan het klokgelui uit de vele kerken die deze Italiaanse stad telt, mogen hoop koesteren op meer rust in de toekomst.
In september zal het stadsbestuur een voorstel bespreken dat het beieren van de klokken drastisch inperkt.
Dat meldde een woordvoerder van de Unie van Rationalistische Atheïsten en Agnosten (URAA) woensdag.
De organisatie, die ook al geruime tijd campagne voert tegen de aanwezigheid van crucifixen in openbare scholen in Italië, stelt diverse klachten over ernstige geluidsoverlast te hebben ontvangen van inwoners van Pisa die in de buurt van kerken wonen.
Als de URAA haar zin krijgt, mogen kerken de klokken voortaan alleen luiden tussen negen uur 's ochtends en één uur 's middags en tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds.
Italië herbergt het Vaticaan, het hoofdkwartier van de Rooms-Katholieke Kerk. Een meerderheid van de Italianen is van huis uit katholiek. De URAA stuitte in het verleden al op veel verzet uit kerkelijke en conservatieve kringen.
(Bron)

Luidende klok valt uit Spaanse kathedraal

EL BURGO DE OSMA - In het Spaanse El Burgo de Osma is maandag een meer dan 250 kilo zware klok uit de toren van de kathedraal gevallen.
De klok viel vijftig meter naar beneden op een plein waar luttele minuten later een processie zou passeren. Niemand raakte gewond door het incident. De klok spatte uiteen.
De kerkklok werd geluid ter ere van de Heilige Pieter van Osma, de beschermheilige van El Burgo de Osma, een stadje ten noorden van de hoofdstad Madrid.
Volgens de voorzitter van het kerkbestuur is de gelukkige afloop van het incident te wijten aan ''geluk of het ingrijpen van de Heilige''.
(Bron)

Geen opmerkingen: