vrijdag, augustus 06, 2010

'Gemodificeerde planten vestigen zich in het wild'

AMSTERDAM – Genetisch gemodificeerde koolzaadplanten hebben zich in de Amerikaanse staat Noord-Dakota waarschijnlijk blijvend gevestigd in het wild. Dat melden wetenschappers in een nieuwe studie.
Uit onderzoek van de Universiteit van Arkansas blijkt dat ongeveer 80 procent van alle wilde koolzaadplanten in Noord-Dakota gemodificeerde genen bevatten.
De gemodificeerde planten zijn beter bestand tegen ziektes, droogte en bestrijdingsmiddelen dan ongemodificeerde koolzaadplanten en kunnen daardoor gemakkelijker overleven. Het gevaar voor het ontstaan van een ‘superonkruid’ is volgens de onderzoekers dan ook groot.
De resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt op het jaarcongres van de Ecological Society of America.
Het is al langer bekend dat genetisch gemodificeerde planten soms ook in het wild opduiken. Maar het nieuwe onderzoek suggereert dat het gemanipuleerd koolzaad zich nu voor het eerst definitief in de natuur heeft gevestigd.
Boeren in Noord-Dakota planten vaak genetisch gemanipuleerd koolzaad dat beter bestand is tegen ziektes en ook bestrijdingsmiddelen. Hun koolzaadproductie is daardoor hoger. Ook kunnen ze hun velden dankzij de gemodificeerde planten besproeien met onkruidverdelger, zonder dat het koolzaad daar onder lijdt.
Hoofdonderzoekster Cindy Sagers en haar collega’s reden voor het onderzoek in totaal ruim 5000 kilometer openbare weg af in Noord-Dakota.
“Onderweg maakten we 604 tussenstops en op 46 procent van alle locaties vonden we koolzaad. Tachtig procent van al die planten bevatten op zijn minst één gemodificeerd gen”, verklaart Sagers op BBC News.
De plaatsen waarop de gemodificeerde planten werden aangetroffen liepen sterk uiteen. “We hebben gemodificeerd koolzaad gevonden in de berm van wegen, in parken, bij benzinestations en zelfs bij supermarkten en kerkhoven”, aldus Sagers.
Vermoedelijk verspreidt het genetisch gemodificeerde koolzaad zich razendsnel door de natuur, omdat de planten erg licht zijn. Het gewas kan gemakkelijk kilometers worden meegesleurd door de wind. Ook vallen de planten vaak van vrachtwagens af.
(Bron)

Toen daar bij de introductie van dit soort planten voor gewaarschuwd werd, werden de waarschuwers uitgemaakt voor debiele ecofundamentalisten. Maar het doemscenario klopt dus helaas wel.
Ik snap van de uitspraken van die onderzoeker alleen het "zelfs bij supermarkten en kerkhoven" niet - waarom zou koolzaad daar niet opkomen? Het is een pionier die op elk beetje zanderig plekje kan opkomen, dus ook in voegen van stoepen en dergelijke.

Geen opmerkingen: