maandag, mei 06, 2002

Nu.nl meldt:

Ongeveer 16 procent van de Nederlanders is bereid te sterven voor een ideaal. Van deze groep wil 44 procent het leven laten voor familie. Bijna een kwart wil sterven voor het geloof. Zeventien procent noemt vrijheid als hoger ideaal, 13 procent een betere wereld.
Dit blijkt vrijdag uit een NIPO-enquête onder 788 Nederlanders, die werd uitgevoerd in opdracht van het tv-programma Knevel op zaterdag. Van de ondervraagden wil 44 procent zeker niet en een percentage van 32 waarschijnlijk niet sterven voor een ideaal. 8 Procent weet het niet.
Ook werd de respondenten gevraagd wie zij zien als martelaar. Het vaakst werden personen genoemd die zelfmoordaanslagen plegen (Palestijnen, de daders van '11 september') en vertegenwoordigers van het christelijk geloof onder wie Jezus.
Helden die vochten voor vrijheid en mensenrechten zoals Martin Luther King, Mandela en Ghandi en verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog krijgen minder aanhang. Een enkeling noemt politici als Wim Kok, Pim Fortuyn of Tineke Netelenbos.

Tineke Netelenbos??? Kok en Fortuyn vind ik dan nog beter te begrijpen.

Geen opmerkingen: