vrijdag, augustus 22, 2003

Afperser zuivelbedrijf Campina aangehouden

UTRECHT - De politie in Utrecht heeft onlangs een man aangehouden die ze verdenkt van afpersing van zuivelonderneming Campina. Ook zou hij producten van het in Woerden gevestigde bedrijf hebben vergiftigd. Een vrouw in het zuiden van het land werd in juni ziek na het eten van een product van Campina, dat door de verdachte met landbouwgif was besmet.
De 45-jarige man werd op 3 juli aangehouden, zo maakte de politie donderdagavond bekend. De aanhouding is naar buiten gebracht toen duidelijk werd dat een journalist over de zaak wilde publiceren. De politie had de zaak nog binnenskamers willen houden, omdat het onderzoek nog gaande was.
Het politieonderzoek in de zaak begon in juli vorig jaar toen Campina aangifte van afpersing deed bij de politie. Het bedrijf had een brief ontvangen waarin de verdachte dreigde producten te manipuleren en geld eiste. De politie en het Openbaar Ministerie zijn toen direct een onderzoek begonnen.
Later volgden meer dreigbrieven, waarvan de dader afschriften aan Ahold stuurde. Nadat in juni dit jaar een consument onwel was geworden na het nuttigen van een door de dader besmet product, is het politieonderzoek in een versnelling gekomen.
De vrouw had het product gekocht in een supermarkt van Albert Heijn in het zuiden van het land. Dezelfde dag had Campina een brief ontvangen van de afperser, waarin hij de vergiftiging van twee producten in de bewuste supermarkt aankondigde.
Vervolgens haalde het winkelpersoneel alle producten van dat type uit de schappen en verkochte producten werden op basis van de kassagegevens bij de klanten thuis opgehaald.
[Toch praktisch, zo'n Bonuskaart...]
Daarbij kwam ook het tweede vergiftigde product aan het licht, nog voordat iemand ervan had gegeten.
Vervolgens werd besloten om toch op de eisen van de afperser in te gaan om het risico voor de volksgezondheid te minimaliseren en de opsporingskansen te verhogen, aldus de politie. De afperser vermeed persoonlijk contact en wilde zonder een persoonlijke overdracht in het bezit van geld komen. Deze manier van communiceren bood de politie vrijwel geen opsporingsmogelijkheden.
Dat veranderde toen de man via internet eiste dat er bankrekeningen geopend moesten worden waarop geld gedeponeerd moest worden. Door codes die Campina via het internet aan hem kenbaar moest maken, wilde hij bankpassen maken en geld opnemen. De man dacht door gebruik te maken van een buitenlandse internetprovider zijn anonimiteit te waarborgen.
Dat bleek niet het geval. De man werd aangehouden toen een observatieteam hem in Panningen zag pinnen met de voor hem aangemaakte bankpas en codes.
Met zijn aanhouding kwam een einde kwam aan de bedreigingen. Ruim 150 politiemensen van verschillende politiekorpsen hebben aan het onderzoek meegewerkt. Tijdens het onderzoek hadden de volksgezondheid en de veiligheid van de consument de hoogste prioriteit, aldus de politie. Het politieonderzoek en het pakken van de verdachte kwam op de tweede plaats. Ook werd rekening gehouden met mogelijke imagoschade en economisch risico voor Campina en Ahold.
De verdachte heeft inmiddels bekend. Daarnaast heeft hij ook bekend dat hij in de periode van 1999 tot en met 2001 nog drie andere bedrijven geprobeerd heeft af te persen. Het gaat volgens de politie om Ahold, Sara Lee en de Nederlandse Spoorwegen.
De politie verwacht dat de zaak tegen de afperser, wiens woonplaats niet wordt bekendgemaakt, half oktober voor de rechter komt. De man wordt meervoudige afpersing, poging tot moord en het in gevaar brengen van de volksgezondheid ten laste gelegd.
(Bron)

Geen opmerkingen: