zaterdag, augustus 16, 2003

Lijkkist valt op rijbaan

AMSTERDAM - Ook een week later zijn de medewerkers van PC Uitvaartzorg nog altijd onder de indruk. Dat een busje, dat een stoffelijk overschot van het ene uitvaartcentrum naar het andere bracht, op weg de kist verloor, wordt ervaren als een absolute blamage.
Het gebeurde op de Ookmeerweg in Amsterdam-Osdorp, vorige week vrijdag. Het busje verloor in een bocht de kist en terwijl de nietsvermoedende bestuurder doorreed, bleef de kist op de kruising achter.
In de zeventig jaar dat het bedrijf bestaat, gebeurde dit niet eerder, zegt Erik Meijer van PC. ''In ons vak loopt respect voor de overledene als een rode draad door alles heen. De persoon in kwestie wordt aan ons toevertrouwd; zoiets als dit is echt het laatste dat je aan een familie wilt vertellen.''
Een chauffeur van het GVB, die het incident zag gebeuren, parkeerde direct zijn bus en tilde de kist naar binnen. Een toevallig passerende medewerker van PC waarschuwde zijn collega op zijn mobiele telefoon. Vervolgens hevelde hij, met de GVB'er, het stoffelijk overschot vanuit de streekbus over naar zijn rouwauto.
''De chauffeur in kwestie is na dat telefoontje natuurlijk direct teruggereden.'' vertelt Meijer. ''Hij vindt het verschrikkelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. Het verwerkingsproces zal nog wel even duren.'' Van schrik hebben de chauffeur en zijn bijrijder die dag niet meer gewerkt.
Dat de bestuurder niets merkte is niet zo vreemd, denkt Meijer. ''Hij hoorde wel wat getoeter, maar dat hoor je natuurlijk vaker op de weg.'' Vooralsnog is niet bekend hoe de deuren van de auto open konden gaan. Het bedrijf onderzoekt dat nog.
Het inlichten van de familie was heel erg zwaar, zegt Meijer. ''Dit is natuurlijk afschuwelijk, maar we hebben volledig open kaart gespeeld. Voor de uitvaartleider, die de boodschap overbracht, was het 'de moeilijkste taak uit zijn carrière'. De familie reageerde volgens Meijer 'zeer coulant'.
Het stoffelijk overschot raakte bij de val overigens niet beschadigd. Ook hoefde de uitvaart niet te worden uitgesteld.
(Bron)

Geen opmerkingen: