maandag, januari 05, 2004

Bij meiden Maria, bij jongens Jan

CULEMBORG - Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Maria bij de meiden, Jan bij de jongens. Dat zijn de meest populaire namen die in 2003 in het Rivierenland zijn gegeven.
Uit ruim tweeduizend kindernamen die gegeven zijn in Culemborg, Buren, Neerijnen, Neder-Betuwe en Tiel is een duidelijke top tien gekomen. De grootste klapper maakte met 62 vermeldingen Maria. Maria heeft stuivertje gewisseld met Johanna die vorig jaar aan kop ging in het rivierenland.
Vooral het verdwijnen van meer exotische namen, is de grote lijn van 2003. Vernoemingen naar opa’s en oma’s lijkt de exoten uit de lijsten weg te drukken, getuige het aantal ouderwets Nederlandse namen. Dat er veel vernoemd wordt, mag ook blijken uit het feit dat meer dan de helft van de jongens meer dan één naam van hun ouders heeft gekregen
Zo worden de inventieve of exotische namen vaak voorzien van een vernoeming.
Dat levert een aantal fraaie combinaties op: ‘Desteny Jantje Alijda Hendrika’ bijvoorbeeld, of Raniel Arie Jan. Dat lijkt ook het geval bij Marchano Albert Johan, Yasmin Sara Maria en Alysha Huiberdina Hendrika. Of een kind dat, zo lijkt het, naar de de hele stamboom is vernoemd: Johanna Regina Cornelia Pieternella Jacomina. De rivierenlandlijst lijkt in niets op de top tien zoals die landelijk samengesteld is.
Daar staan Sanne, Emma en Iris (al jaren) bovenaan, die in de top tien van deze regio helemaal niet voorkomen.
Net als bij de mannen in het rivierenland, waar Thomas, Tim, Sem en Lars niet hoog scoren. Veel meer overeenkomsten zijn er gek genoeg met de lijst van 65 jaar geleden, zoals die is samengesteld door De Sociale Verzekeringsbank. Een ander fenomeen dat in de landelijke peiling en de lijsten van voorgaande jaren is verdwenen, is het vernoemen van het kind naar bekende, belangrijke of populaire mensen.
Er kwam maar één Jamai in het gebied, en dat nog wel vóór de finale van het populaire tv-programma Idols.
Voor de leken: Jamai won de talentenjacht, de Nederlandse tenminste want in ’World Idols’ van een paar dagen geleden eindigde hij als laatste. Voor de zekerheid hebben de ouders datzelfde kind ook Yenzi meegegeven. In dit kader is de meest opvallende kindernaam gegeven aan het bureau van de burgerlijke stand in Tiel. Daar moet de ambtenaar toch vreemd hebben opgekeken toen de trotse ouders hun kind ‘Slim Shady’ noemden, waarbij het woordenboek voor shady ’lommerrijk’ en ’verdacht’ aangeeft. Slim Shady is het alter ego van zanger (rapper) Eminem. Ook het Oranjeprinsesje komt in het Rivierenland niet voor: geen enkele Amalia. Ook geen Beatrix. Wel een Carmen en wel een Victoria, maar dat was al voordat de ouders konden weten wat het oranjepaar had bekokstoofd. Even nog een paar weetjes: in Culemborg en Neder-Betuwe werden meer meisjes dan jongens geboren, in de andere gemeenten andersom.
[Landelijk worden er meer jongens geboren dan meisjes, ik geloof 103 heren tegen 100 dames]
En het weer lijkt invloed te hebben op de kinderen en hun namen, want in de zomer werden beduidend kortere namen gegeven dan in de winter en in juni was het aandeel meisjes een stuk hoger. Dat de toplijst bestaat uit meer traditionele namen, wil helemaal niet zeggen dat mensen geen enkele creativiteit meer tonen.
Een paar voorbeelden: Storm (voor een meisje), Tjommer, Summer Melody, Annas (jongen), Sake Dirk, Salsabila Abershahrina, Anisa Dali, Yoonis Muuse Weheliye, Wilthon Charle Dadie of Elmo Camiel.
(Bron)

Geen opmerkingen: