woensdag, januari 07, 2004

Veelplegers in kooi: wie niet horen wil, moet voelen

UTRECHT - De winkeliersvereniging van winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht wil notoire veelplegers in kooien opsluiten. Volgens voorzitter H. de Groot is dit nooit de bedoeling geweest, maar rest de winkeliers nu geen andere keuze. "Wie niet horen wil, moet voelen", aldus De Groot.
Volgens hem worden "wij, winkeliers continu geprovoceerd en benadeeld door dezelfde mensen, maar we hebben geen mogelijkheden binnen de wet om deze cirkel te doorbreken." De winkeliers mogen dieven weliswaar opsluiten in een ruimte tot de politie ze komt halen, maar veel winkels hebben geen kast of iets dergelijks om ze vast te houden.
Ook is er vaak niet genoeg personeel om op de dief te letten. "Je moet zo iemand toch in de gaten houden. Of hij niet iets aan het slopen is en je moet volgens de wet ook op zijn gezondheid letten." Volgens De Groot zou een beveiligingsbeambte in elke winkel een uitkomst bieden, maar dat brengt huizenhoge kosten met zich mee, die niet elke winkelier zich kan veroorloven.
Een manshoge kooi met spijlen ziet de winkeliersvereniging dan ook als praktische en goedkope oplossing. De dief kan weinig schade aanrichten en je kan hem vanuit alle hoeken in de gaten houden. "Het is niet de bedoeling om iemand te kijk te zetten, we zetten die kooi ook niet in de etalage, maar het zal zeker afschrikkend en preventief werken", legt De Groot uit.
Een meubelzaak in Oldenzaal plaatste vorig jaar al een kooi in de zaak om winkeldieven op te sluiten. Daar bleek dit middel afschrikwekkend te werken, het aantal winkeldiefstallen nam af.
De winkeliersvereniging van Hoog Catharijne overlegt volgens De Groot met de politie over de risico's die de winkeliers lopen, en de ophaaltermijn van de overtreders. Een woordvoerder van de politie in Utrecht zei woensdag daarvan niets te weten. De Groot verwacht geen problemen, aangezien het is toegestaan overtreders tot de komst van de politie in een ruimte op te sluiten.
De eerste kooien worden al in het eerste kwartaal van dit jaar in een aantal winkels geplaatst. De Groot verwacht zeker opmerkingen van winkelend publiek, maar "als we uitleggen dat het dit is of een prijsverhoging van 10 procent om de beveiliging te kunnen betalen, verwacht ik zeker begrip".
(Bron)

En hoe leggen de winkeliers dit uit? Als een terugkeer van de normen en waarden. Klopt ook wel. In de middeleeuwen deden ze ook dit soort dingen.

Geen opmerkingen: