woensdag, januari 07, 2004

Vrouw met 'bomjas' veroorzaakt paniek op vlucht naar VS

PARIJS - Een vlucht van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta van Parijs naar de Amerikaanse stad Cincinnati heeft dinsdag voor opschudding gezorgd. Dat gebeurde nadat de Franse autoriteiten een vrouw de toegang tot het vliegtuig hadden geweigerd omdat zij bedrading in haar jas had die in verbinding stond met een batterij. Achteraf bleek het te gaan om een jas met ingebouwde verwarming. De vrouw kreeg toestemming met de volgende vlucht naar Cincinnati te reizen.
Amerikaanse media meldden dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen het toestel van Delta begeleidden naar de bestemming in de staat Ohio. Het vliegtuig arriveerde daar met een uur vertraging.
Een woordvoerder van het departement voor Binnenlandse Veiligheid in Washington zei dat de Franse autoriteiten naar de VS hadden gebeld om te melden dat zij de vrouw van boord hadden gehaald. De woordvoerder, die sprak onder voorwaarde van anonimiteit, zei dat er speciale veiligheidsmaatregelen waren genomen voor de aankomst van de vlucht in Cincinnati. Hij wilde niet bevestigen dat het betrokken toestel een militair escorte had gehad. Wel vertelde hij dat de passagiers en de bagage van vlucht 043 bij aankomst grondig gecontroleerd zouden worden.
De vader van een van de 184 passagiers vertelde dat zijn zoon hem via een mobiele telefoon had gemeld dat gevechtstoestellen het vliegtuig gedurende veertig minuten hadden begeleid boven de Atlantische Oceaan.
[Waarschijnlijk omdat zoonlief zat te bellen...]
De vrees voor aanslagen in de luchtvaart is groot. Op 24 en 25 december annuleerde Air France drie vluchten naar Los Angeles. British Airways schrapte afgelopen week twee vluchten naar de VS.
Ook twee vluchten uit Mexico gingen niet door. De annuleringen vonden plaats onder druk van de VS, die nog steeds in verhoogde staat van paraatheid zijn uit vrees voor aanslagen.
Terrorisme-deskundigen hebben gewaarschuwd dat terroristen zouden kunnen proberen onderdelen voor bommen aan boord van een vliegtuig te smokkelen om die aan boord te assembleren.
(Bron)

Geen opmerkingen: