woensdag, januari 07, 2004

'Kabinet praat economie put in'

DEN HAAG - Premier Balkenende en vice-premier Gerrit Zalm hebben de economie beschadigd door aanhoudend sombere berichten te verspreiden over de stand van het land. Om politieke redenen heeft het kabinet bewust een te zwartgallig beeld van de economie gegeven, zo stellen economen.
'Het kabinet heeft de economie extra de put in gepraat', zegt de Amsterdamse econoom Bas Jacobs. 'Het kabinet had de bezuinigingen met een visie moeten onderbouwen in plaats van dreigen met onheil', stelt de Utrechtse econoom Harry Garretsen.
Het afgelopen jaar kromp de economie met 0,75 procent, vooral door tegenvallende consumptie. Het effect van de aanhoudende somberheid van het kabinet is een deel van de verklaring, melden de economen.
Een woordvoerder van Zalm verklaart dat zijn minister de afgelopen jaren heeft geleerd 'nooit te laten doorschemeren dat het ''lente'' wordt, omdat dan de neiging om door te pakken onmiddellijk verdwijnt'. De economen verklaren de somberheid van het kabinet ook uit politieke motieven. Zonder economische noodzaak waren bezuinigingen moeilijk uit te leggen.
Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, verspreidt deze dagen een ander geluid. Wellink ziet een 'prille lente' voor de economie.
(Bron)

Eindelijk weten we dus wiens schuld het is. De boevenbende van Balkenende strikes again.

Geen opmerkingen: