maandag, februari 09, 2004

Begraafplaats mag jagen op konijnen

AMERSFOORT - De Amersfoortse begraafplaats Rusthof krijgt toestemming om te jagen op konijnen. Het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit geeft daartoe een vergunning af.
Konijnen zorgen op Rusthof al lange tijd voor overlast. Ze brengen al gravend vernielingen aan. Bezoeker en grafeigenaar P. Vrijlandt uit Hilversum had zich daarover beklaagd.
De Amersfoortse begraafplaats aan de Dodeweg krijgt binnenkort een tijdelijke ontheffing van het jachtverbod toegewezen. Het ministerie van LNV is alleen nog in afwachting van de leges van vijftig euro, die moeten worden overgemaakt. Dat zegt een woordvoerder van Laser, de uitvoeringsinstantie van het ministerie.
Rusthof gaat de konijnen op natuurlijke wijze bejagen. Dat betekent dat bijvoorbeeld een havik of valk wordt ingezet.PopulatieNaar verwachting moet de populatie konijnen op Rusthof met enkele tientallen afnemen. "Geen honderden, want er moeten hier ook konijnen blijven. Die horen op deze begraafplaats," aldus beheerder M.Borst. Rusthof zal proberen de konijnen zo discreet en diervriendelijk mogelijk te bejagen. Wanneer daarmee wordt begonnen, is nog onduidelijk. Eerdere maatregelen tegen de overlast van konijnen hielpen onvoldoende. Rusthof had al enkele marterkasten geplaatst, in de hoop dat deze dieren voor natuurlijke bejaging zouden zorgen. Dat blijkt tot nu toe niet het geval. In 1999 waren er al nieuwe hekken rond de begraafplaats geplaatst. Maar konijnen bleven toch op Rusthof komen.
(Bron)

Geen opmerkingen: