dinsdag, maart 16, 2004

Computervirus steeds vaker uit op vertrouwelijke info

LEIDEN - Computervirussen leggen zich steeds vaker toe op de diefstal van vertrouwelijke gegevens. Dat staat in een halfjaarlijkse analyse die computerbeveiliger Symantec maandag publiceerde. In de laatste zes maanden van het vorige jaar constateerde het bedrijf een vervijfvoudiging.
In de eerste helft van 2003 vormde eenvijfde van de meest gemelde computervirussen een bedreiging voor privacygevoelige en vertrouwelijke data. In de tweede helft van het jaar was dit deel gegroeid tot bijna viervijfde.
Waren oudere virussen uit op de diefstal van documenten, het recente gevaar ligt in de registratie van toetsenbordaanslagen voor bijvoorbeeld de diefstal van codes en wachtwoorden, aldus Symantec in het internationale rapport. Het beveiligingsbedrijf noemt het de "snelgroeiende dreiging".
Het belangrijkste voorbeeld van een virus dat uit is op de heling van vertrouwelijke informatie was Bugbear.B dat was ontworpen om allerlei informatie van de harde schijf van geïnfecteerde systemen te stelen. Bugbear.B staat op de eerste plek in de toptien van de meestgemelde computervirussen.
Beveiligingsexpert Hensen van Symantec verdenkt vooral spammers van betrokkenheid bij het ontwerpen van virussen die data stelen. "Ze verzamelen informatie om een goed adressenbestand op te kunnen bouwen", aldus Hensen. Anderzijds vermoedt hij dat virusschrijvers in een prestigestrijd zijn verwikkeld en elkaar op technische kennis en mogelijkheden willen aftroeven.
In de eerste helft van 2003 stond Nederland op de achtste plaats van landen waar de meeste virusaanvallen vandaan komen. In de laatste maanden is Nederland door Australië en Taiwan verdrukt en gezakt naar de elfde plaats.
Symantec is bezorgd over het gestegen aantal kwetsbaarheden in het meestgebruikte computerbesturingssysteem Windows. Computerkrakers en virusschrijvers kunnen deze zwakheden misbruiken. De belangrijkste reden voor die zorg is de dominantie van producent Microsoft op deze markt.
Het aantal kwetsbaarheden dat deskundigen en hobbyisten hebben ontdekt stabiliseert zich, maar de ernst van de zwaktes is steeds groter, aldus Symantec. Wel stijgt het aantal gevonden kwetsbaarheden in Internet Explorer (ook Microsoft) fors. De tijd tussen de ontdekking en de ontwikkeling van een oplossing is steeds korter, waardoor een aanval moeilijker te bestrijden is.
(Bron)

Geen opmerkingen: