donderdag, maart 18, 2004

Veroordeelde zwaarder delict moet DNA afstaan

DEN HAAG - Bij iedereen die is veroordeeld voor een delict waarop minimaal vier jaar celstraf staat, mag voortaan genetisch materiaal (DNA) worden afgenomen. Hieronder vallen de meeste delicten, van diefstal tot moord. De Tweede Kamer steunt dit voorstel van minister Donner van Justitie, zo bleek donderdag tijdens een debat.
Een Kamermeerderheid, met het CDA en LPF voorop, wil in de toekomst bij nog meer personen DNA kunnen laten afnemen. Donner sluit dat niet uit maar wees er op dat er te weinig capaciteit voor is en vindt dat dit alleen moet gaan om delicten waarbij er gevaar van herhaling is. Hij bekijkt dit nader. VVD, PvdA en D66 wachten met hun standpunt daarover.
Sinds 2001 kan al van verdachten van een zeer ernstig misdrijf, zoals moord of een verkrachting, DNA worden afgenomen tijdens het opsporingsonderzoek. Ook kunnen mensen al vrijwillig DNA afstaan die minder zware vergrijpen hebben gepleegd, zoals potloodventers. De wijziging nu is een uitbreiding van die maatregel tot veroordeelden. Ook mensen die nu hun straf uitzitten, moeten hun DNA afstaan. Dat gebeurt in fases.
Ook van mensen die uiteindelijk een lagere straf hebben gekregen dan die vier jaar, zelfs bij een taakstraf, wordt DNA afgenomen. Met een wattenstaafje wordt wangslijm weggeschraapt uit de mond. De DNA-profielen worden twintig tot dertig jaar opgeslagen in een databank.
(Bron)

Geen opmerkingen: