donderdag, maart 18, 2004

"Tweede man al-Qaeda omsingeld"

WASHINGTON/ATLANTA - Pakistaanse troepen vermoeden dat ze de tweede man van het al-Qaedanetwerk, Ayman al-Zawahri, hebben omsingeld nabij de grens met Afghanistan. Dat berichtten verscheidene Amerikaanse zenders donderdag op gezag van anonieme Pakistaanse bronnen. President Musharraf zei tegen CNN dat mogelijk een "hooggeplaatst al-Qaedalid" is omsingeld.
Dat het om de Egyptenaar al-Zawahiri of een andere hoog Al-Qaedalid zou gaat, wordt vooral afgeleid uit de hevigheid van verzet waarop Pakistaanse militairen en paramilitairen al sinds dinsdag zijn gestuit in het zuiden van Waziristan.
De Verenigde Staten gaven Pakistan juist donderdag de status van 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'. Door de maatregel kan Pakistan onder meer gemakkelijker Amerikaanse wapens kopen.
De Pakistaande strijdkrachten begonnen onlangs een offensief langs de grens met Afghanistan om al-Qaedaleden op te sporen. Het eerste doel is Osama bin Laden die zich in het Afghaans-Pakistaans grensgebied zou ophouden. In deze regio heeft het centrale Pakistaanse gezag overigens weinig in de melk te brokkelen. In het gebied maken stammen de dienst uit. Aan de Afghaanse zijde van de grens staan Amerikaanse militairen gereed om eventuele vluchtende al-Qaedaladen op te vangen.
(Bron)

Geen opmerkingen: