donderdag, maart 18, 2004

Polen 'misleid' over dreiging Irak

WARSCHAU - De Poolse president Kwasniewski vindt dat Polen 'misleid' is over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Polen is een zeer loyale bondgenoot van de VS en liet zich tot nu toe nooit kritisch uit over de Amerikaanse redenen om de oorlog tegen Irak te beginnen.
Kwasniewski zei tegen een groep Franse journalisten dat "er inderdaad een grap met ons is uitgehaald" wat betreft de massavernietigingswapens. De president zei echter ook dat het volgens hem geen enkele zin heeft om de Poolse troepen, zo'n negenhonderd man, uit Irak terug te trekken. "Wat is daar de zin van, als dit een terugkeer naar oorlog, etnische zuiveringen en conflicten in buurlanden betekent?", vroeg de Poolse leider zich af.
Hij voegde daar aan toe dat terugtrekking ook geen zin heeft "als je tegen de dominante rol van de VS in de wereldpolitiek bent en je weet dat onze troepen door Amerikaanse militairen zullen worden vervangen".
Kwasniewski keerde zich niet helemaal tegen de oorlog in Irak. Volgens hem is Irak nu, zonder Saddam Hussein, een veel "mooiere plek dan het Irak met Saddam Hussein".
(Bron)

Geen opmerkingen: