woensdag, augustus 18, 2004

Effecten klimaatverandering steeds zichtbaarder

BILTHOVEN - De effecten van de klimaatverandering zijn in Europa steeds zichtbaarder. Zo is in de jaren negentig van de vorige eeuw het aantal rampen ten gevolge van weersextremen verdubbeld ten opzichte van het decennium daarvoor. De veranderingen hebben zowel positieve als negatieve gevolgen voor natuur en maatschappij. Europa zal zich daarom meer moeten voorbereiden op het veranderende klimaat.
Dat stelt het Europees Milieu Agentschap (EEA) in het woensdag verschenen rapport Impacts of Europe's changing climate. Het Milieu- en Natuurplanbureau van het Nederlandse milieuinstituut RIVM heeft het rapport in samenwerking met Duitse collega's opgesteld.
De temperatuur in Europa is in de afgelopen honderd jaar met gemiddeld 0,95 graden Celsius gestegen, in Nederland zelfs nog iets meer. Nederland springt er op meer punten uit. Zo is hier het aantal plantensoorten dat van warmte houdt toegenomen, terwijl in veel Europese landen een achteruitgang van (koudeminnende) soorten is geconstateerd. Verder is het groeiseizoen van planten in Europa tien tot veertien dagen langer geworden en in Nederland is die toename iets groter.
Het rapport bevat ook voorspellingen voor de klimaatveranderingen in de loop van deze eeuw. Van de Europese gletsjers bijvoorbeeld, blijft maar weinig over. Zijn in de afgelopen eeuw de gletsjers al 50 procent in volume achteruit gegaan, aan het eind van de 21e eeuw zal volgens berekeningen driekwart van de gletsjers in het Alpengebied volledig zijn verdwenen.
Extreem koude winters behoren volgens de samenstellers van het rapport eind deze eeuw tot het verleden. Extreem warme zomers en zware regen-en hagelbuien zullen daarentegen vaker voorkomen. Hoge zomerse temperaturen brengen meteen gezondheidsrisico's met zich mee. Het rapport wijst daarbij op vorig jaar, toen een langdurige hittegolf in het westen en zuiden van Europa leidde tot meer dan 20.000 doden extra.
De Europese landbouw kan op den duur profiteren van de temperatuurstijging. De opbrengsten in het midden en noorden van Europa zullen stijgen, terwijl de oogsten in het zuiden onzeker worden door watergebrek.
(Bron)

De aardappelboeren moeten maar overstappen op teelt van rijst of ananas of zo...

Geen opmerkingen: