maandag, augustus 16, 2004

Klokkenluider over Abu Ghraib met de dood bedreigd

WASHINGTON - Sergeant Joseph Darby, de man die het verhaal over de marteling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak naar buiten bracht, is met de dood bedreigd. Familieleden van Darby hebben maandag naar buiten gebracht dat Darby's gezin om veiligheidsredenen bewaakt wordt.
Darby's vrouw Bernadette vertelde in het ABC-televisieprogramma Good Morning America dat haar man te horen had gekregen dat hij ten dode opgeschreven was en dat hij "rondliep met een bull's eye op zijn hoofd. Het was angstaanjagend." De vrouw zei dat mensen in hun omgeving in het westen van de staat Maryland kwaad zijn over het besluit van haar man te onthullen wat zich in de Iraakse gevangenis afspeelde.
Wie het gezin bewaakt, wilde mevrouw Darby niet zeggen. Zij vindt het leven onder zware bewaking erg zwaar en zij mist haar privacy. "Er is altijd iemand bij je." Maar ondanks de belastende gevolgen van het klokkenluiderschap van haar man blijft ze geloven dat hij de juiste beslissing heeft genomen.
Darby's schoonzus Maxine Carroll vertelde dat tegenstanders van de onthullingen de schutting bij haar huis hebben beklad. Maar er zijn volgens haar nog steeds mensen die toejuichen dat iemand heeft duidelijk gemaakt dat in de gevangenis verschrikkelijke dingen gebeurden.
In een getuigenverklaring tijdens de hoorzitting voor een van de militairen die is beschuldigd van misbruik van gevangenen, zei sergeant Darby dat hij erg heeft geworsteld met het besluit om foto's van de mishandelingen naar buiten te brengen, omdat hij bevriend was met een van de verdachten. Uiteindelijk besloot hij in actie te komen "omdat de beelden een schending waren van alles waar ik in geloof en van alles wat ik heb geleerd over de regels die in een oorlog gelden".
(Bron)

Geen opmerkingen: