Beschadigde Boeing 737 blokkeert hulp aan Atjeh
BADA ATJEH/JAKARTA - Een beschadigde Boeing 737 heeft dinsdag de hele dag de landings- en startbaan van het vliegveld van de stad Banda Atjeh geblokkeerd, de enige luchthaven in de zwaargetroffen noordpunt van Sumatra. De luchthaven was dinsdag gesloten, waardoor de aanvoer van hulpgoederen aan tsunamislachtoffers in de Indonesische provincie Atjeh ernstig werd bemoeilijkt.
Het vliegtuig botste tijdens de landing tegen een koe. Niemand raakte gewond, maar het vliegveld moest worden gesloten voor vracht- en burgervliegtuigen. Alleen helikopters konden nog landen in Atjeh. Pas aan het eind van de dag kon het vliegtuig worden weggesleept.
Zeker 145.000 mensen zijn om het leven gekomen door de tsunami van tweede kerstdag, van wie naar schatting 95.000 mensen in Atjeh. De zeebeving van vorige week verdreef bijna 400.000 Indonesiërs uit hun huis. Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid meldde dinsdag 387.607 mensen als vluchteling te beschouwen.
Hevige regen vertraagt de hulpoperaties in het oosten van Sri Lanka. Hulpverleners in het district Ampara meldden dinsdag dat het door het noodweer vrijwel onmogelijk is de lokale bevolking te bereiken en voedsel en medicijnen uit te delen.
Ampara is met zeker 8000 doden een van de zwaarst getroffen gebieden op het eiland. Volgens een regeringswoordvoerder verhoogt de zware regenval de kans op een uitbraak van besmettelijke ziektes. Het risico van epidemieën was al hoog sinds de overstroming op tweede kerstdag.
Door de zeebeving en de daarop volgende vloedgolven zijn ongeveer 35.000 kinderen in Atjeh wees geworden of hun ouders kwijtgeraakt. Indonesische functionarissen waarschuwden maandag dat mensenhandelaren op deze kinderen jagen en proberen hen naar het buitenland te smokkelen.
Volgens een Indonesische stichting die voor de rechten van kinderen opkomt, zijn zeker twintig kinderen uit Atjeh naar Bandung op West-Java en naar Maleisië gesmokkeld. Vooral kinderen onder de vijftien zouden het doelwit van de smokkelaars zijn. Om kinderhandel te voorkomen heeft de Indonesische regering maandag verboden dat kinderen jonger dan zestien het land verlaten. De Verenigde Staten hebben maandag nadrukkelijk het voortouw genomen in de organisatie van de hulp aan de getroffen gebieden.
Minister Powell van Buitenlandse Zaken zei in Bangkok dat de VS hulp bieden aan de miljoenen die door de tsunami zijn getroffen, Een hulpprogramma zoals het naoorlogse Marshall-plan is volgens hem waarschijnlijk niet nodig. "De nasleep van de tsunami is een tragedie voor de hele wereld", zei Powell.
De Amerikaanse president George Bush trommelde maandag zijn voorgangers Bill Clinton en George Bush sr. op om leiding te geven aan een grootschalige inzamelingsactie. Die moet niet alleen in de Verenigde Staten plaatsvinden, maar in de hele wereld, zei de vader van de huidige president. Vader en zoon Bush en Clinton riepen het Amerikaanse volk en bedrijfsleven op geld te doneren.
De Amerikanen hebben met Thailand afgesproken een waarschuwingssysteem voor tsunami's te ontwikkelen. Powell en zijn Thaise collega Surakiart Sathirathai bespraken dat in Bangkok. De Thaise minister zei daarbij geen idee te hebben hoe duur een dergelijk regionaal waarschuwingssysteem is. Hij hoopt op financiële hulp van de Verenigde Naties. Volgens Powell kan mogelijk worden voortgebouwd op waarschuwingssystemen voor tyfonen, die de Amerikaanse kusten met enige regelmaat teisteren.
Hoewel wereldwijd de financiële hulp voor het getroffen gebied binnenstroomd, heeft de Australische hulporganisatie Artsen zonder Grensen juist gevraagd te stoppen met het geven van geld voor de slachtoffers. De stroom geld is eenvoudigweg te groot, maakte de organisatie dinsdag bekend. Artsen zonder Grenzen Australië had gevraagd om 1 miljoen Australische dollar (600.000 euro), maar krijgt veel meer binnen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten