zaterdag, januari 08, 2005

Grote terreuroefening in april

AMSTERDAM - De voor het voorjaar geplande terreuroefening in Amsterdam zal in april plaatsvinden en zal de codenaam 'Bonfire' krijgen. Dat zegt Frank Wassenaar, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vrijdag. Het ministerie zegt dat de oefening geen simulatie van massavernietigingswapens zal bevatten.
Aan de oefening zullen zowel de hulpdiensten als de lokale en landelijke overheden meedoen. "De actie is in Amsterdam, dus de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en de autoriteiten in Den Haag zullen besluiten moeten nemen", zegt Wassenaar. De nadruk van de oefening ligt dan ook op 'de besluitvorming en het handelen in welke crisis dan ook'. Daarom zijn alle verantwoordelijke ministers betrokken bij de actie.
Wassenaar zegt verder dat een actie met atoomwapens of een vorm van een bacteriologische aanval niet zal worden nagebootst. Naast terreuraanslagen zijn vormen van een overstroming of een vliegtuigcrash ook aannemelijk.
Eerder liet Wassenaar weten dat van te voren wordt aangekondigd op welke dag de actie zal plaatsvinden. "Als in de hele stad de sirenes gaan loeien, moeten de mensen wel weten wat er aan de hand is." Of de minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes als eindverantwoordelijke tijdens de rampoefening zal meedoen is niet bekend. "Het kan ook zijn dat iemand anders de minister speelt", zegt het ministerie.
(Bron)

Geen opmerkingen: