Identificatie Team op Phuket afgelost
PHUKET - Het Rampen Identificatie Team (RIT) aan het werk op het Thaise eiland Phuket wordt na het weekeinde afgelost. Dat zei Peter van Zunderd, korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), donderdagochtend, nadat hij met minister Remkes van Binnenlandse Zaken een bezoek aan het team had gebracht.
"Mijn mannen doen hier fantastisch werk. En aangezien het nog wel een hele tijd zal duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd, komen er nieuwe mensen om ze af te lossen", zei Van Zunderd. Het is de bedoeling dat de leden van het RIT twee weken in een tempel nabij Khaolak hun werk doen, vier weken teruggaan naar Nederland en dan terugkomen. Dat gebeurt totdat iedereen is geïdentificeerd.
Volgens Van Zunderd blijven continu dertig man in Thailand actief en zijn er in Nederland voldoende mensen om voor de aflossing te kunnen zorgen. Zeker tien mensen van het huidige team blijven achter om de nieuwe mensen in te werken.
De zeven RIT'ers die naar Sri Lanka waren gegaan om daar te helpen, keren vrijdag terug naar Thailand. RIT-teamleider Pieter Wiersinga vertelde dat hun werk op het eiland klaar is. Dat wil zeggen dat alle buitenlandse slachtoffers zijn onderzocht en hun kenmerken beschreven.
Korpschef Van Zunderd noemde de situatie zoals hij die aantrof op het tempelcomplex, "overweldigend. Dat komt vooral door de enorme aantallen slachtoffers." Volgens een RIT-lid waren er donderdag 28 containers met lichamen onderzocht op specifieke kenmerken en is van de slachtoffers DNA afgenomen.
Twintig containers, met ongeveer vijftig lichamen per container, moeten nog worden onderzocht. De lichamen worden koel gehouden op een temperatuur van -2 graden. Voor onderzoek wordt de temperatuur op +2 graden gebracht.
Van Zunderd vindt dat de internationale samenwerking goed verloopt en dat de Thai ontzettend hard hun best doen, maar hij wil proberen iets meer snelheid in de hele operatie te krijgen.
Inmiddels staat bij alle onderzoeksteams een Nederlander aan het hoofd. Een Nederlandse tandarts leidt het onderzoek naar het matchen van de tandartsgegevens en ook is een Nederlander verantwoordelijk voor het computersysteem waar alle gegevens worden ingevoerd en waaruit de matches tevoorschijn moeten komen. "Dan weten we in ieder geval dat het goed gebeurt", aldus Wiersinga.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten