donderdag, januari 06, 2005

Komeet Machholz met het blote oog te zien

AMSTERDAM - Liefhebbers van sterren kunnen deze maand getuige zijn van een bijzonder verschijnsel. Een maand lang valt namelijk de komeet Machholz als een nevelig vlekje langs de hemel te volgen. De komeet die op vele miljoenen kilometers afstand door de ruimte raast, is op 7 januari op zijn helderst. Dit meldt de populair-wetenschappelijke website Kennislink.
De naar schatting paar kilometer grote komeet is dan een stuk helderder dan de zwakste sterren en moet vanaf een donkere plaats met het blote oog te zien zijn. Met een verrekijker is een wazig, groen vlekje zichtbaar, dat zich naar het noorden verplaatst. In de derde week van januari staat de komeet in de vroege avond nagenoeg pal boven ons hoofd.
De Amerikaanse opticiën Donald E. Machholz Jr., ontdekte de komeet op 27 augustus 2004 voor het eerst als een zwak vlekje aan de hemel. Omdat dit vlekje zich verplaatste, was het snel duidelijk dat het hier ging om een komeet. De nieuwe komeet werd naar de ontdekker genoemd: Machholz.
In het begin was de komeet alleen vanaf het zuidelijk halfrond te zien. Maar de afgelopen maanden is de komeet steeds hoger aan de hemel geklommen. Kort na de kerst stak hij de hemelevenaar over en nu wordt hij steeds beter vanaf het noordelijk halfrond te zien.
Als komeet Machholz in 2006 ook voor de grootste telescopen uit het zicht verdwijnt, duurt het 104.000 jaar voordat hij weer in de buurt van de aarde terugkeert.
(Bron)

Geen opmerkingen: