donderdag, januari 06, 2005

Meer info over de dolfijn:

Nederlander redt dolfijn in Phuket

PHUKET - "Een uurtje feest in een week ellende". Zo noemt Edwin Wiek het moment dat hij woensdag een dolfijn wist te redden uit een waterpoel op het Thaise eiland Phuket. Het dier was door de tsunami 1400 meter landinwaarts terechtgekomen in een binnenmeer van 300 bij 150 meter nabij het zwaar getroffen Khao Lak.
Wiek woont al veertien jaar in Thailand en is directeur van het Wildlife Rescue Center, vertelde hij donderdag in het getroffen gebied. Samen met zijn collega's redt hij wilde dieren in nood. Dat kunnen dieren zijn in gevangenschap, maar ook bijvoorbeeld apen die overreden zijn.
Op tweede kerstdag was Wiek in het oerwoud, maar nadat hij van de enorme gevolgen van tsunami op Phuket had gehoord, ging hij met twaalf medewerkers die kant op. De dolfijn is het enige dier dat ze tot nu toe hebben kunnen redden. "Het was verbazingwekkend dat we hem vonden, maar ook verbazingwekkend dat we hem konden redden." Wiek gaf het dier antibiotica, verzorgde zijn wonden en zette hem terug in zee. "Ik heb nog nooit een dolfijn zo hard zien wegzwemmen."
De redding was reden voor een klein feestje. "Dat hebben we even goed gevierd." Hij en zijn mensen hebben in hun zoektocht naar gewonde dieren voornamelijk lichamen gevonden van slachtoffers. "Kleine kinderen met de zwembandjes nog om, kinderen zonder hoofd, echt verschrikkelijk." In het gebied waar de dolfijn is gevonden, staat weinig meer overeind. Totale vakantieresorts zijn verwoest, palmbomen liggen geknakt op de grond. Wiek: "Het lijkt wel of hier een atoombom is ontploft."
Het is de bedoeling dat hij en zijn team de komende maanden blijven om een lokale kliniek op te zetten voor de getroffen dieren in het gebied. "Het gaat om katten, honden, zwijnen, alle dieren. We organiseren voedsel en water voor hen voor de komende twee maanden, want je moet ook bedenken dat al het water hier door de tsunami zout is geworden."
De schade aan de natuur valt volgens hem wel mee. "We hebben het mangroveoerwoud hier gecontroleerd en de schade is miniem. En blijkbaar heeft het als buffer gediend voor het achterliggende gebied." Het koraal rond Phuket is voor ongeveer 40 procent aangetast, schat Wiek. "Dat valt mee. Als we er extra voorzichtig mee omgaan, zal het langzaam herstellen." Het duiktoerisme moet wat hem betreft gewoon doorgaan. "Anders komen de dynamietvissers terug en die brengen het koraal veel meer schade toe."
De verhalen na de zeebeving over dieren die de ramp voorvoeld hebben, kent hij ook. "Ik heb gehoord dat de olifanten op het eiland zo'n twintig minuten voordat de vloedgolven kwamen, zeer onrustig werden en naar hoger gelegen gebied trokken, soms nog met de toeristen nog op de rug. Geen enkele olifant is in contact gekomen met water.
Ook de buffels in het gebied hebben allemaal op tijd hun heil gezocht in de heuvels." Het heeft Wiek vooral verbaasd dat ze zoveel honden hebben teruggevonden. "De meeste hebben het dus ook overleefd."
(Bron)

Geen opmerkingen: