dinsdag, januari 04, 2005

Handelen mens heeft omvang ramp vergroot

PARIJS (ANP/AFP) - De enorme omvang van de natuurramp in Zuidoost-Azië is mede te wijten aan menselijk handelen.
Vooral de ongebreidelde bouw van toeristenoorden aan de kusten en het weghalen van natuurlijke barrières hebben er mede toe geleid dat het dodental nu zo fors kan oplopen.
Volgens Jeff McNeely van de internationale milieuorganisatie IUCN is "de omvang van de ramp zo groot omdat mensen in streken zijn gaan wonen waar ze niet zouden moeten wonen". "Vijftig jaar geleden waren de kusten in het gebied niet zo dichtbevolkt als nu, met alle toeristenhotels." Deze hotels vervingen ook niet de traditionele kustdorpen, want die zijn verder van de kust af gebouwd.
Een groot probleem is ook het massaal weghalen van mangrovebossen langs de kusten, vooral ten behoeve van de vis- of garnalenkweek. "Mangrovebossen in ondiep water langs de kusten bieden bescherming tegen onder meer vloedgolven. In de afgelopen twintig of dertig jaar zijn de mangroves weggehaald door mensen die geen oog hadden voor de gevolgen op de lange termijn.".
Ook door de verwoesting van koraalriffen voor de kusten is de natuurlijke bescherming van het land aangetast, aldus McNeely.
(Bron)

Geen opmerkingen: