donderdag, mei 26, 2005

Europees Hof vindt korting melkprijs onterecht

BRUSSEL/LUXEMBURG - Zuivelcoöperaties mogen boeren geen prijs betalen die lager ligt dan de vastgestelde minimumprijs voor melk die niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Bovendien is het Nederlandse zuivelconcerns niet langer toegestaan boeren bonussen te geven voor melk die wel aan de eisen voldoet. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag besloten.
De kortingen zijn volgens de rechter strijdig met de Europese regelgeving die het EU-lidstaten verbiedt op eigen houtje in te grijpen in de prijsvorming van rauwe melk. De voor zuivelfabrieken verplichte korting op de prijs van 0,226 euro (0,50 oude gulden) per kilo geldt voor melk die te veel anti-bacteriële stoffen bevat. Het Productschap Zuivel stelt doorgaans de hoogte van die korting vast.
De uitspraak van de rechter staat haaks op het advies van de advocaat-generaal, eind vorig jaar. Die vond dat het kortingsmechanisme van het Productschap Zuivel niet in strijd was met de Europese regels. De zaak tegen het productschap was aangespannen door de Nederlandse melkveehouder Kuipers, die de kortingen in juli en augustus 1995 kreeg opgelegd.
(Bron)

Geen opmerkingen: