vrijdag, mei 27, 2005

'Wij hebben Donna niet gekocht'

LEUSDEN - Het echtpaar Jansen uit Leusden, dat wordt beschuldigd van kinderhandel, zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. In het actualiteitenprogramma Netwerk liet het donderdagavond weten de inmiddels drie maanden oude baby Donna niet voor 15.000 euro te hebben gekocht van de Vlaamse draagmoeder An Blomme.
We hebben zoals afgesproken met de draagmoeder alleen de onkosten van 5000 euro betaald, legde het echtpaar uit. Het duo beaamde wel gul te zijn geweest met cadeaus en etentjes. "Als iemand zo iets wilt doen, leg je ze in de watten", aldus vader Jansen.
Het stel uit Leusden vertelde in het programma dat het al heel lang graag een kindje wilde. Na een doodgeboren dochtertje volgden jaren van wanhopige pogingen om zwanger te raken. Via internet kwamen zij in contact met een Belgische vrouw die draagmoeder wilde zijn.
De vrouw bleek in verwachting voor een ander kinderloos paar uit België, maar al gauw bleek dat er een conflict was tussen het paar en An Blomme. Volgens het Nederlandse stel zou het Belgische koppel hebben gewild dat de draagmoeder illegaal in Frankrijk zou bevallen. "Omdat het kind dan direct aangegeven kon worden", legde de familie Jansen uit.
De Belgische mensen lieten op tv echter weten dat de ruzie over geld ging. Vervolgens vertelde de draagmoeder het stel dat de baby was overleden. Bovendien zou het kind niet van de Belgische man zijn maar van haar eigen echtgenoot.
Het kindje was echter niet dood want de draagmoeder bood Donna aan via internet. De familie Jansen zei niets te hebben geweten van de geruchten in België. "Het kind zou met acht weken geboren worden dus wij waren druk met de kinderkamer enzo", aldus het echtpaar.
Het Nederlandse stel zegt kapot te zijn van alle commotie. "Ik vind het vreselijk erg allemaal." Bovendien zijn de Jansens bang. "Straks halen ze haar weg."
Eerder liet de Kinderbescherming weten dat de dienst geen toestemming heeft gegeven voor de adoptie. Het echtpaar uit Leusden heeft eerder wel contact gehad met de dienst over mogelijke strafbaarheid van zijn daad. Maar toen was volgens een woordvoerster nog niet duidelijk dat het om een kindje uit het buitenland ging en was het ook nog niet geboren.
Justitie in België is een onderzoek begonnen, net als de Raad voor de Kinderbescherming in Nederland.
(Bron)

Wat er ook gebeurt, iedereen verliest. En dat hadden alle partijen van tevoren kunnen weten :/

Geen opmerkingen: