donderdag, mei 26, 2005

'Volgende week waarschijnlijk nieuwe acties'

UTRECHT - Als het ministerie van Volksgezondheid vrijdag weigert de korting op de huisartsenzorg van 90 miljoen euro in te trekken, gaan de huisartsen volgende week opnieuw staken. Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft dat donderdag gezegd. Hij denkt aan woensdag en donderdag als nieuwe stakingsdagen.
Patiënten hebben volgens hem dan maandag, dinsdag en vrijdag de mogelijkheid om hun huisarts te bezoeken. De huisartsen staken deze week woensdag tot en met vrijdag. Patiënten moeten voor noodgevallen aankloppen bij een huisartsenpost of ziekenhuis.
Voorzitter Vos heeft vrijdag een afspraak met een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid. "De plannen voor de 90 miljoen moeten dan van tafel", eist Vos. "Zo niet, dan zijn de onderhandelingen voor ons heel snel afgelopen."
Minister Laagst van Volksgezondheid zei donderdagmorgen in de Tweede Kamer graag met de huisartsen te willen onderhandelen om uit het conflict te komen. Hij zei er echter meteen bij dat over geld niet te praten valt.
Minister en huisartsen liggen al lange tijd overhoop over de structuur van de huisartsenzorg per 2006. De regering wil de huisartsenzorg op 1 januari volgend jaar moderniseren. Een van de onderdelen van het plan is dat huisartsen gezamenlijk 90 miljoen euro moeten inleveren.
Zorgverzekeraars krijgen vervolgens zeggenschap over dat geld. Zij kunnen het geld weer teruggeven aan de artsen als die bijvoorbeeld meer patiënten met suikerziekte onder hun hoede nemen. Nu worden die patiënten vaak in het ziekenhuis behandeld. Dat is duur.
Bovendien is de medische zorg vaak niet toegesneden op de situatie van de individuele patiënt. Huisartsen zijn echter bang dat zij in het nieuwe systeem afhankelijk worden van de grillen van de ziektekostenverzekeraars.
Ze weigeren de 90 miljoen dus af te staan. Volgens Vos komt dat bedrag neer op ongeveer 14.000 euro per huisarts.
(Bron)

Geen opmerkingen: