vrijdag, mei 27, 2005

Nauwelijks thuiszorg voor terminale Marokkanen

Marokkaanse en Turkse stervende patiënten in Nederland krijgen zelden thuiszorg. Bijna altijd is de soms maanden durende zorg voor de stervende in handen van één vrouwelijk familielid. Zij raakt daardoor vaak overbelast. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Huisartsen en medewerkers van de thuiszorg zien taal- en cultuurbarrières als oorzaak voor het karig gebruik van de thuiszorg. Naasten van de terminale patiënten geven aan dat hun voorkeur voor zorg door de eigen familie de belangrijkste reden is. Bijna de helft van de huisartsen die een terminale Turkse of Marokkaanse patiënt niet heeft verwezen naar de thuiszorg, heeft daar achteraf spijt van.
"Huisartsen zouden niet direct van zorg moeten afzien als de Turkse en Marokkaanse mannen zeggen dat thuiszorg niet nodig is", zegt onderzoeker Fuusje de Graaf van het Nivel. Wanneer wel thuiszorg wordt gegeven, is ongeveer driekwart van de cliënten tevreden over de zorg.
(Bron)

Geen opmerkingen: