zaterdag, mei 28, 2005

Poolse douane intimideert Amsterdamse scholieren

AMSTERDAM - Een groep van ongeveer dertig Amsterdamse vmbo-leerlingen is deze week urenlang vastgehouden bij de Poolse grens, waar ze een bezoek zouden brengen aan het vroegere concentratiekamp Auschwitz. De douaniers hadden het vooral gemunt op de scholieren van Marokkaanse komaf en maakten vervelende en seksueel getinte opmerkingen. Zo vroegen ze zich hardop af of er nog 'normale kinderen' in de bus zaten.
Wethouder Aboutaleb (Onderwijs en Integratie) neemt de zaak hoog op, liet zijn woordvoerder zaterdag weten. Hij stuurt volgende week een brief aan minister Bot van Buitenlandse Zaken met het verzoek opheldering te vragen bij de Poolse en Duitse ambassade. De leerlingen van het Montessori College in Amsterdam-Oost ondervonden de intimidatie zowel op de heen- als de terugreis.
Het bezoek maakte onderdeel uit van een project van de gemeente Amsterdam om jongeren meer over de geschiedenis bij te brengen. Eerder bleek dat op een aantal scholen in de hoofdstad docenten problemen hadden met het lesgeven over de Tweede Wereldoorlog. Vooral allochtone jongeren stonden totaal niet open voor de gebeurtenissen destijds.
De intimidatie en discriminerende opmerkingen van de douaniers zijn Aboutaleb dan ook tegen het zere been. "We proberen kinderen met veel moeite meer historisch bewustzijn mee te geven. Dit soort incidenten zijn dan wel het laatste wat we kunnen gebruiken", aldus zijn zegsman.
De vorige reis van Amsterdamse vmbo-scholieren naar Auschwitz verliep ook niet geheel probleemloos. Het geplande bezoek op 4 mei kon plotseling niet doorgaan, omdat het voormalige concentratiekamp dicht moest voor de voorbereidingen voor het bezoek van de Israƫlische premier Sharon.
Burgemeester Cohen moest eraan te pas komen om de leerlingen, die al naar Polen onderweg waren, alsnog toegang te verlenen tot het kamp. De jongeren mochten het kamp direct bij aankomst, rond middernacht, bezoeken.
(Bron)

Geen opmerkingen: