'Personeel deed deuren cellen Schiphol niet open'
AMSTERDAM - Gevangen van het detentiecentrum op Schiphol hebben tijdens de brand woensdagnacht tevergeefs op de deuren geklopt. Personeel deed de deuren van de cellen niet open. Dat melden verschillende ooggetuigen maandagavond in het televisieprogramma Nova.
Minister van Vreemdelingen Zaken Rita Verdonkeremanen (VVD) noemde het optreden van diverse hulpdiensten donderdag 'adequaat'. Vluchtelingen uit onder meer Afghanistan en Suriname spreken dit tegen in het televisieprogramma. "We kunnen de deur niet open doen", zou een medewerker hebben gezegd tegen een Surinaamse vluchteling. "We zijn bang dat jullie vluchten en dat ik mijn baan kwijtraak."
Een andere gedetineerde meldde dat marechaussees met wapenstokken en mitrailleurs voor de cellen stonden. "Als het aan mij ligt, schiet ik", zou één van hen hebben gezegd.
Bij de brand in het detentiecentrum zijn elf mensen om het leven gekomen. Het ministerie van Justitie laat het televisieprogramma weten nergens op in te gaan, zolang het onderzoek nog loopt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, de gemeente Haarlemmermeer en het Openbaar Ministerie onderzoeken momenteel de gang van zaken rond de brand.
(Bron)
Verdonkeremanen houdt vast aan 'zeer adequaat' optreden
DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) heeft dinsdag in de Tweede Kamer opnieuw grote ergernis gewekt door haar uitspraak dat "zeer adequaat" is gehandeld door het personeel bij de brand op Schiphol. De bewindsvrouw probeerde het in het vragenuurtje op te nemen voor de medewerkers van het afgebrande cellencomplex die volgens haar ook getraumatiseerd zijn.
Ze voegde eraan toe dat ze dit zegt "vanuit de optiek van wat we tot nu toe weten." Verdonkeremanen vindt het niet terecht dat deze mensen publiekelijk "aan de schandpaal" worden genageld door belangenorganisaties en personen. "In Nederland ben je onschuldig totdat het tegendeel is bewezen", aldus de minister.
Verdonkeremanen vindt niet dat ze hiermee vooruit loopt op het onderzoek, waar onder meer D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie op wezen. Zij hamerden er bij de minister op dat zij schrijnende signalen krijgen die afwijken van wat Verdonkeremanen zelf zegt. Verdonkeremanen zei die signalen niet te hebben gekregen.
Van Gent (GroenLinks) vond het niet adequaat dat de minister dat woord gebruikt, want "u weet nog een heleboel niet. Deze term kan leiden tot veel misverstanden". Verdonkeremanen bleef echter bij haar standpunt en meldde na afloop dat zij haar mening ook zal herzien mocht dat naar aanleiding van het onderzoek noodzakelijk blijken.
De bewindsvrouw wilde verder niets weten van een andere opvang voor degenen die de brand hebben overleefd, waar GroenLinks en de SP op aandrongen. Zij zijn nu overgeplaatst in cellen in Zeist (130 personen), de detentieboot in Rotterdam (96) en het bureau van de marechaussee (8). Verdonkeremanen benadrukte dat zij een zorgvuldige en humane begeleiding krijgen van twaalf psychologen.
GroenLinks maakt zich zorgen over de opsluiting van vier personen alleen in een cel. Maar Verdonkeremanen zei dat het om een observatiecel gaat, waar personen zijn ondergebracht op advies van een arts en een psychiater.
GroenLinks heeft verder bij het bestuur van de Tweede Kamer verzocht om een tijdelijke parlementaire commissie in te stellen. Die kan dan de besluiten en de informatievoorziening van het kabinet controleren en coördineren zolang de onderzoeken nog lopen.
(Bron)
Verdonkeremanen weet altijd alles beter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten