maandag, juli 21, 2008

'Verkeer onveiliger door navigatie'

AMSTERDAM - Navigatieapparatuur wordt verantwoordelijk gehouden voor zo'n 300.000 auto-ongelukken of bijna ongelukken. Dat meldt The Mirror.
Uit Brits onderzoek blijkt dat anderhalf miljoen automobilisten op advies van de navigatie onverwachte of illegale draaien maken in druk verkeer. Vijf miljoen mensen zijn door het apparaat een eenrichtingsweg ingestuurd. Eén op de 50 ondervraagden -ongeveer 300.000 automobilisten- zeggen, door de wegwijzer op te volgen, verzeild of bijna verzeild te zijn geraakt in een ongeluk.
Ruim één derde raakt geregeld in de war door het apparaat en één op de vier zegt een verboden weg in genavigeerd te zijn.
Het onderzoek werd gedaan op initiatief van de Britse krant The Mirror, maar is uitgevoerd door verzekeringsgigant Direct Line. Maggie Game, die betrokken was bij het onderzoek, waarschuwt mensen: "Als een navigatie je instructies geeft die een gevaar kunnen vormen voor andere weggebruikers, negeer het dan."
In Groot-Brittannië zijn richtlijnen ontwikkeld om automobilisten die dodelijke ongelukken veroorzaken, omdat ze afgeleid zijn door gadgets, strenger te berechten.
De vraag is of het helpt. Psycholoog Cary Cooper, universiteit van Lancaster: "Als mensen zien dat hun navigatie ze duidelijk de verkeerde kant uitstuurt, omdat er bijvoorbeeld aan de weg gewerkt wordt, volgen ze hem gek genoeg vaak toch. Sommige mensen geven de controle gewoon liever weg, omdat ze zelf niet van verantwoordelijk willen zijn. Ze geven de fout pas toe als ze uit een kanaal gevist worden."
(Bron)

Auto ingepakt... navigatiesysteem áán... hersens úít.

Geen opmerkingen: