vrijdag, januari 30, 2009

Chemische oorzaak sprinkhaanplaag ontdekt

AMSTERDAM - Als sprinkhanen zich verenigen in een alles verslindende zwerm, gebeurt dat onder invloed van een chemische stof in de hersenen die bij mensen leidt tot blijdschap en sociaal gedrag. Dat hebben Britse en Australische wetenschappers vastgesteld.
Sprinkhanen beginnen meestal met 'zwermen' als ze met grote aantallen in een gebied leven waar nog maar weinig voedsel te vinden is.
De insecten kruipen dan dicht tegen elkaar aan en vormen langzaam een grote, vraatzuchtige kolonie van soms wel een miljard individuen.
Onderzoekers van universiteiten in Oxford, Cambridge en Sydney bootsten dat moment na in hun laboratorium door de achterpoten van sprinkhanen te kietelen, zodat de insecten het gevoel kregen dat ze in een grote menigte stonden.
De sprinkhanen ondergingen op dat moment een aantal fysieke veranderingen die al langer bekend zijn. Ze werden donkerder van kleur en hun spieren begonnen snel te groeien. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat de dieren een extreem grote hoeveelheid van de hersenstof serotonine produceerden vlak voordat ze een zwerm vormden.
Bij mensen wordt serotonine gebruikt om depressies te behandelen. De onderzoekers gaan er vanuit dat de chemische stof ook een belangrijke rol speelt bij de transformatie van ongevaarlijke sprinkhanen in een vraatzuchtige zwerm.
"Serotonine heeft een grote invloed op de manier waarop mensen zich gedragen en interacties aangaan", zei onderzoeksleider Swidbert Ott tegen BBC News. "Het is heel bijzonder dat we nu hebben ontdekt dat dezelfde chemische stof ervoor zorgt dat een verlegen, antisociaal insect zich aansluit bij een gigantische groep."
De wetenschappers hopen dat hun ontdekking in de toekomst zal leiden tot de ontwikkeling van chemische bestrijdingsmiddelen die de werking van serotonine tegengaan en daardoor een sprinkhaanplaag kunnen voorkomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: