woensdag, januari 28, 2009

'Soepelheid voor wanbetaler met schulden'

DEN HAAG - Mensen die moeite hebben de premie van de zorgverzekering te betalen, mogen niet de dupe worden van de strengere aanpak van wanbetalers. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Zorgverzekeraars moeten verzekerden die bijvoorbeeld door een schuld moeilijk de premie kunnen betalen, nadrukkelijker wijzen op schuldhulpverlening, stelde CDA-Kamerlid Margreeth Smilde woensdag in de Tweede Kamer.
De SP vindt zelfs dat zorgverzekeraars bij de klanten die niet betalen op huisbezoek moeten gaan. De PvdA wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) hardere garanties geeft dat verzekerden die met het strengere regime te maken krijgen, niet onder het sociaal minimum zakken.
De Kamer steunt Klinks strengere aanpak van mensen die langer dan een halfjaar hun zorgpremie niet hebben betaald. Wanbetalers moeten straks 30 procent meer premie gaan betalen tot ze hun schuld aan de zorgverzekeraar hebben voldaan.
De wanbetaler die onder dit regime uit wil, moet zijn schuld van een halfjaar premie aan de zorgverzekeraar voldoen. Dat is een bedrag van ongeveer 1000 euro, inclusief bijkomende kosten.
Klink garandeerde de Kamer dat wanbetalers met een dunne portemonnee niet op zwart zaad komen te zitten. Voor hen geldt dat ze niet beneden 90 procent van het minimumloon komen te zitten. Zij hoeven bij het aflossen van hun schuld geen hogere premie te betalen. Dat moeten ze alleen als ze nog extra inkomsten hebben.
Vooral de PvdA had om garanties gevraagd voor wanbetalers met een minimuminkomen. Volgens de laatste cijfers waren er 240.000 wanbetalers. Met de nieuwe maatregelen verwacht Klink dit aantal terug te dringen tot 50.000.
(Bron)

Geen opmerkingen: