maandag, januari 26, 2009

Fietsende werknemer minder vaak ziek

AMSTERDAM - Werknemers die regelmatig de fiets pakken, zijn minder vaak ziek dan collega's die met een ander vervoermiddel naar hun werk gaan. Fietsers verzuimen gemiddeld een dag per jaar minder dan niet-fietsers.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNO dat maandag is gepresenteerd door staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie).
Bijna een derde van de werknemers fietst regelmatig naar het werk. TNO berekende dat werkgevers zo'n 27 miljoen per jaar kunnen besparen als het ze lukt om één procent meer werknemers op een tweewieler te krijgen.
Voor de fietsers is hun gezondheid de belangrijkste reden om de fiets te pakken. Uit het onderzoek blijkt dat hoe vaker er wordt gefietst en hoe groter de afstand naar het werk is, hoe lager het ziekteverzuim is.
Voor de niet-fietsers zijn het te ver weg wonen, het weer, bezweet op het werk aankomen en de reistijd de belangrijkste redenen om de fiets te laten staan. Volgens TNO moet de overheid meer stimulerende maatregelen treffen om te zorgen dat werkgevers zich inspannen om het fietsen populairder te maken.
Huizinga kondigde aan dat deze kabinetsperiode vijftig miljoen euro wordt uitgetrokken voor het fietsen. Zo start de staatssecretaris binnenkort een proef met bedrijven om het fietsen financieel aantrekkelijker te maken voor hun personeel.
"Werkgevers zijn net zo goed geïnteresseerd in wat het kost én wat het oplevert als ze zich in een fietsavontuur storten. De uitkomst van dit TNO-onderzoek is voor hen goed nieuws: mensen die regelmatig naar het werk fietsen, melden zich minder vaak ziek en zijn dus goedkoper", aldus Huizinga.
In opdracht van haar en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzocht TNO de relatie tussen fietsen naar het werk, de werkprestatie en ziekteverzuim. Ruim 1200 werknemers van drie grote Nederlandse organisaties werd gevraagd een elektronische enquête in te vullen.
Vervolgens werden de verzuimgegevens van de respondenten opgevraagd bij de werkgever.
(Bron)

Op naar de leasefiets.

Geen opmerkingen: