vrijdag, februari 20, 2009

Drukke tijden voor incassobranche

AMSTERDAM - De Nederlandse incassobranche heeft het druk. Waar de meeste bedrijven de drukte en hoeveelheid werk zien teruglopen door de economische crisis zien incassobureaus de werklast toenemen.
Sinds november is al duidelijk dat veel bedrijven het benauwd krijgen. Dit heeft duidelijk gevolgen voor de werkzaamheden van de incassobureaus.
“Sinds november zien wij een enorme stijging in het aantal business-to-business incasso’s”, zo meldt Michel van Leeuwen, directielid van incassobureau Flanderijen.
Opvallend is dat bedrijven de incasso’s minder snel betalen. Waar de gemiddelde betalingstermijn voorheen 45 dagen was is dit tegenwoordig gestegen tot gemiddeld 75 dagen.
“Het is steeds moeilijker voor bedrijven om te betalen omdat zij vaak zelf niet worden betaald door hun klanten, het is een soort kettingreactie. Zo erg heb ik het nog niet eerder gezien”, aldus van Leeuwen.
Een andere opmerkelijke ontwikkeling is de druk die veel opdrachtgevers leggen op incassobureaus. “Opdrachtgevers dringen sneller aan op gerechtelijke stappen”, aldus Jet Creemers, voorzitter van Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI). De reden hiervoor is dat bedrijven bang zijn om het uitstaande bedrag helemaal nooit meer terug te zien.
De leden van de NVI merken ook op dat er steeds meer nieuwe klanten zijn. Dit komt volgens Creemers mede door de massaontslagen die de laatste tijd plaatsvinden.
“De huidige ontslagenreeks komt enigszins uit de lucht vallen, hierdoor zijn een hoop mensen niet voorbereid op financieel mindere tijden. De echte gevolgen bij de consument gaan we echter pas zien in het najaar.”
Ook in de nabije toekomst zal de werklast van de incasso ondernemingen niet minder worden. Zo verwacht Creemers dat na de zomer de echte gevolgen voor de consument duidelijk zullen worden als men door zijn spaartegoeden heen raakt.
“Op dat moment verwachten wij dat er een stijging in opdrachten voor incassobureaus komt”, aldus de NVI voorzitter.
Deze stijging zal zich voortzetten in 2010 maar zal naar verwachting minder spectaculair zijn dan in het komende najaar.
Het beeld dat de crisis voor iedereen slecht is behalve voor de incassobureaus en de deurwaarders is volgens van Leeuwen verkeerd. “Ook wij zijn gebaat bij een goede economie omdat er dan simpelweg meer betalingen worden gedaan en omdat men dan eerder de incasso’s betaalt. Het levert dus minder problemen op voor ons”, aldus van Leeuwen.
De incassobranche ontkent echter niet dat de crisis voor een toename in opdrachten heeft gezorgd.
De incassobranche is niet bang dat er na de crisis minder werk zal zijn. De NVI zegt dat de branche zich ook voor de crisis al ontwikkelde.
Zo zagen de NVI-leden sinds de zomer al dat bedrijven hun facturen sneller naar incassobureaus sturen in plaats van zelf achter het geld aan te gaan. Mede door deze nieuwe ontwikkeling moet er ook na de crisis genoeg werk zijn.
(Bron)

Geen opmerkingen: