vrijdag, februari 20, 2009

'Minder haaienbeten door recessie'

AMSTERDAM - Het aantal aanvallen van haaien op mensen is in 2008 wereldwijd afgenomen. Volgens de onderzoekers van de International Shark Attack File komt dat mogelijk door de recessie.
Het aantal confrontaties tussen haaien en mensen zakte van 71 in 2007 naar 59 in 2008. Dat is het laagste niveau in vijf jaar. In 2003 waren er 57 aanvallen van haaien op mensen.
De International Shark Attack File wordt elk jaar samengesteld door wetenschappers van de universiteit van Flordia.
Bij de presentatie van de meest recente cijfers legde onderzoeksleider George Burgess een verband tussen de sterke afname van het aantal haaienbeten en de economische recessie.
"Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de afname heeft te maken met terughoudendheid van mensen om op vakantie te gaan naar het strand vanwege de economische crisis", verklaarde Burgess. "We hebben een vergelijkbare terugval gezien bij de recessie in 2001."
Bij het merendeel van alle haaienaanvallen (57 procent) zijn surfers betrokken. Zwemmers (36 procent) en duikers (8 procent) zijn beduidend minder vaak slachtoffer.
"Surfers zijn zwaar favoriet, vooral omdat hun peddelende armen en schoppende benen in het water heel uitdagend zijn voor haaien", aldus Burgess. "De dieren verwarren dat onregelmatige geplons waarschijnlijk met de activiteiten van hun normale prooien."
Ondanks het lage aantal haaienbeten in 2008, werden er wel vier dodelijke aanvallen geregistreerd. Dat is volgens de onderzoekers een gemiddeld aantal. In 2007 was het aantal confrontaties met dodelijke afloop uitzonderlijk laag. Toen viel er wereldwijd maar één persoon ten prooi aan een haai.
(Bron)

Geen opmerkingen: