donderdag, februari 19, 2009

Vrijspraak in zaak-Politkovskaja

MOSKOU - Vier mannen die terechtstonden voor hun rol bij de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja zijn donderdag vrijgesproken door een rechtbank in Moskou. Dat meldden de Russische persbureaus RIA Novosti en Interfax.
Politkovskaja werd in oktober 2006 voor haar woning in Moskou doodgeschoten. Ze werkte voor het blad Novaja Gazeta. Ze schreef kritische artikelen over de toenmalige president Vladimir Poetin en over de oorlog in Tsjetsjeniƫ.
De jury van de militaire rechtbank in Moskou achtte niet bewezen dat de terechtstaande mannen schuldig zijn. Het zijn twee Tsjetsjeense broers en een voormalige politieman.
Justitie had de broers aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord. De oud-agent zou de moord hebben georganiseerd.
Een vierde verdachte, een medewerker van de Russische geheime dienst, stond terecht voor ambtsmisbruik. Hij zou het adres van Politkovskaja aan de daders hebben gegeven. Ook hij is vrijgesproken.
De aanklager in het proces liet na de uitspraak weten dat hij in hoger beroep gaat.
De man die volgens justitie in Rusland de trekker overhaalde en de journaliste daadwerkelijk doodde, Roestam Makmoedov, is nog voortvluchtig. Hij zou uit Rusland zijn gevlucht. Ook over de opdrachtgever(s) is officieel niets bekend.
De moord op Politkovskaja leidde internationaal tot grote beroering. De moord werd gezien als een voorbeeld dat de persvrijheid in het Rusland onder Poetin steeds verder werd ingeperkt.
Het Kremlin heeft altijd iedere betrokkenheid ontkend. De moord zou een poging zijn Rusland in diskrediet te brengen.
(Bron)

Waarom verrast dit me nou niet?

Geen opmerkingen: