donderdag, februari 19, 2009

Google wint privacyzaak Street View

AMSTERDAM - Internetbedrijf Google hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een echtpaar uit het Amerikaanse Pittsburgh. De twee hadden de zoekgigant aangeklaagd, omdat die foto's van hun oprijlaan had gemaakt.
Het bedrijf rijdt in de Verenigde Staten, en overigens ook in Nederland, rond met camera-auto's die opnamen maken ten behoeve van Street View. Dat biedt gebruikers de mogelijkheid om op straatniveau rond te kijken op kaartendienst Google Maps.
Volgens Aaron en Christine Boring had Google bij het fotograferen van hun oprijlaan een bordje met de tekst 'privé' genegeerd. De twee eisten meer dan 25 duizend dollar als vergoeding voor de geleden geestelijke schade en vermeende waardevermindering van hun woning.
Een rechter in de staat Pennsylvania vindt (PDF) dat onzin. Op de foto's is niets te zien dat niet iedere voorbijganger vanaf de openbare weg ook kan waarnemen, meent hij. Ook hebben de twee op geen enkele manier aannemelijk gemaakt dat de waarde van hun huis door de publicatie zou zijn gedaald.
Bovendien heeft het echtpaar volgens de rechter zelf sterk bijgedragen aan de veronderstelde inbreuk op hun privacy, door aanvankelijk geen gebruik te maken van Googles procedure om de foto's te laten verwijderen, en ondertussen wel de publiciteit te zoeken. Juist daardoor werden de foto's van de woning op internet veelvuldig bekeken.
(Bron)

Geen opmerkingen: